Broj 55
Početna > Intervju > ŽENA KAO OSLONAC

MILANKA KARIĆ

ŽENA KAO OSLONAC

Ona je jedna od najpoznatijih žena u Srbiji, ali ne samo zato što nosi prezime brojne i poznate porodice. Milanka Karić je majka četvoro dece, pravnica koja je pokazala da s istim uspehom može da peva i rukovodi dobrotvornim fondom, ali i bude odlučna u trenucima koji su krizni po njenu porodicu. Srpska javnost zato nije bila mnogo iznenađena kada je odlučila da na predsedničkim izborima „izađe na crtu" i stane rame uz rame sa osam muškaraca

Kako ste proveli Božić?
  Božić sam provela onako kako dolikuje tradicionalnoj srpskoj porodici koja drži do običaja i pravoslavlja. Lepo je da se dan Hristovog rođenja započne plemenitim delima. Na Badnji dan sam obišla i darivala izbeglički kamp u Smederevu, a na Božić sam posetila srpskog domaćina Dragana Ulardžića u selu Bogatić. Sa svojom najužom porodicom koju, tradicionalno, predvodi najstariji među nama, moj svekar Janićije, bila sam i na večernjoj i na jutarnjoj liturgiji. Potom je usledio porodični ručak, zdravice, božićne pesme... Bio je to jedan zaista izuzetno prijatan porodični dan pun topline i ljubavi.


  Šta vam je Bogoljub poželeo na najveći hrišćanski praznik?

  Poželeo mi je zdravlja, sreće i snage da izdržim i kampanju i potom posao prve žene predsednika Srbije.


  A vi njemu?

  Pored dobrog zdravlja, sreće i ljubavi, poželela sam da ovaj Božić bude poslednji koji proslavljamo bez njega.

  Kako on gleda na vašu predsedničku kampanju?
  Bogoljub je uvek i u svemu bio moj oslonac i moja podrška. Tako je i ovog puta.


  Kako se osećate u društvu osam muškaraca predsedničkih kandidata?

  Osećam se ravnopravno. Trebalo je mnogo hrabrosti da kao prva žena predsednički kandidat u samostalnoj Srbiji stanete na crtu muškarcima koji imaju decenije političkog iskustva. Mislim da je Srbija danas, u 21. veku, spremna za ženu predsednika.

  Kada ste poslednji put mogli da budete sa svojom decom Nebojšom, Nadeždom, Jelenom i Danicom?
  Svakoga dana sam sa njima. Ćerke naizmenično putuju sa mnom po Srbiji. Svi su vrlo aktivni u kampanji. Njihova podrška mi, kao svakoj majci, veoma mnogo znači.

  Kao majka, šta ste ih naučili da su prioriteti u životu?
  Porodica je prioritet - i ona iz koje potiču i ona koju sami stvaraju. I Bogoljub i ja smo ih učili porodičnim vrednostima, učili smo ih da vole, da poštuju ljude i jedni druge, da uvažavaju starije, da budu radni i vredni.


  Pa, koliko se oni pridržavaju toga?

  Oni su ove vrednosti naučili odmalena i, naravno, pridržavaju se tog nauka. Moja deca su veoma uspešni mladi ljudi sa završenim prestižnim koledžima, sa magistraturama i doktoratima.


  Da li žene „nose beleg svog pola" ili ipak mogu same da „prekroje" sudbinu?

  Svakako da nosimo svoj beleg i on je, s jedne strane, veoma pozitivan. Najzad, i naši muškarci dobro znaju da uvek mogu da se oslone na svoje supruge, majke, sestre, ćerke, bake. Mi smo izuzetno odgovorne, požrtvovane, vredne, imamo ljubavi i za svoje bližnje, ali i za celu Srbiju. S druge strane, svaka treća žena u našoj zemlji je zlostavljana. Evo prilike da, kako vi kažete, „prekroje" svoju sudbinu. Žena na mestu predsednika države najpre će ih razumeti i zaštititi. U mom programu je predviđeno da žene, naročito majke, budu posebno zaštićene. Više niko neće smeti da nas pita kada ćemo i koliko dece roditi svaki put kada budemo tražile posao. Materinstvo je prednost, a ne mana. Ovakav program nije samo zaštita žena, već državna strategija u borbi protiv bele kuge.

  Kada ste poslednji put bili u rodnoj Peći?
  Pre sedam dana, na materice. Kampanju sam započela iz moje Peći.


  Koje ste osećanje poneli?

  Ja sam ponosna na svoj rodni grad. Bilo mi je lepo, ali i tužno što Srba gotovo uopšte nema u Peći i što su oko Patrijaršije vojnici i bojna vozila.

  Da li će prvo što ćete poželeti za Srpsku novu godinu biti privatne ili poslovne prirode?
  Jedno bez drugog ne ide. Imaću i privatnih i poslovnih želja. Svim vašim čitaocima u novoj 2008. godini od srca želim mnogo zdravlja, sreće, ljubavi, porodične harmonije i naprednu, prosperitetnu Srbiju koja radi i koja rađa.