Broj 55
Početna > Lepi i zdravi > TRIKOVI ZA DOBAR SAN

KVALITETNO SPAVANJE

TRIKOVI ZA DOBAR SAN

Bilo da imate problema sa snom bilo da se budite i nemirno spavate ili se jednostavno ne osećate dovoljno odmorno nakon ustajanja, pomoći uvek ima. Evo nekoliko tehnika kojima možete poboljšati kvalitet sna

Slušajte muziku za opuštanje
  Neke ljude odmaraju zvukovi šume i okeana. CD-ova za odmor i opuštanje ima koliko hoćete, a većina materijala koji se prodaje kao audio-pozadina za meditiranje može biti i od velike koristi za opuštanje pre spavanja.
 
  Izbegavajte hranu pre spavanja
  Podizanje nivoa šećera u krvi ne doprinosi snu. Ako odete u krevet s povišenim nivoom šećera u krvi, velika je verovatnoća da će on tokom sna pasti, a kada se to dogodi, probudićete se i više nećete moći da zaspite.
 
  Spavajte u potpunom mraku!
  Koliko god je to moguće. Zamračite sobu tako da nema ni tračka svetla, jer i najmanja količina svetla može poremetiti rad mozga i proizvodnju za san potrebnih melatonina i seratonina. Ako tokom noći ustanete i odete u WC, potrudite se da ne palite svetlo jer se tako lako možete razbuditi.
 
  Zaboravite na TV pre spavanja
  Ugasite televizor ili, još bolje, ne dopustite da postoji u spavaćoj sobi. Televizija previše stimuliše mozak i nakon gledanja filma ili serije, trebaće vam više vremena da zaspite.
 
  Spavajte u čarapama
  Iako neki spavanje u čarapama smatraju nezdravim, činjenica je da tople noge pozitivno deluju na san. Stopala se prva ohlade, a loša cirkulacija može otežati miran san. Studije pokazuju da spavanje u čarapama smanjuje broj noćnih ustajanja!
 
  Čitajte u krevetu
  Pre odlaska na spavanje, korisno je uzeti knjigu u ruke. Preporučuju se religiozne knjige jer one smiruju. Kriminalistički romani mogu vas razbuditi koliko i televizija, a da ne spominjemo da ako se udubite u čitanje nečeg napetog, to vrlo lako može rezultirati time da ćete dočekati jutro s otvorenom knjigom u ruci, nesvesni koliko je sati već prošlo u čitanju.
 
  Izbegavajte glasne budilnike
  Glasan sat može biti previše stresan za organizam, što može prouzrokovati kvarenje balansa tela i uma, važnog za normalan san.
 
  Idite rano u krevet
  Ponovno punjenje organizma dokazano se odvija između 23 i 1 sat, plus što se za vreme tog razdoblja izbacuju toksini iz organizma, a obavlja se i ceo proces čišćenja, zbog kojeg, na kraju krajeva, i spavamo. Ostanete li budni u tom periodu, narušavanje normalne ravnoteže je neminovno.
 
  Izbegavajte pretople spavaće sobe
  Ako vam je vruće u prostoriji u kojoj spavate, miran san je nemoguć! Temperatura mora biti normalna, ni prehladna, ali ni pretopla.
 
 
  Ne zaboravite

  Jedite voće i hranu bogatu proteinima za večeru, a izbegavajte kofein i lekove! Sat držite što dalje od kreveta, klonite se alkohola (može prouzrokovati osećaj pospanosti, ali on je kratak i najčešće rezultira buđenjem ili nesanicom), ali i previše tečnosti kako biste izbegli ustajanje i odlaske u toalet. Topla kupka pre spavanja može pomoći da se opustite. Trudite se da uvek odlazite u krevet u isto vreme!