Broj 55
Početna > Intervju > NEOSTVARENI SNOVI

MAJA NOVELJIĆ-ROMČEVIĆ

NEOSTVARENI SNOVI

Maja Noveljić-Romčević publiku je osvojila ulogom u seriji „Ljubav u zaleđu", a sada svakim danom nastavlja da nas šarmira ulogom novinarke Zdenke u sve popularnijoj seriji „Ljubav i mržnja"

Prvu ulogu odigrala je sa samo osam godina, a iako je iz trećeg puta primljena na Akademiju, to je nije obeshrabrilo da nastavi da pokušava sve dok ne ispuni svoj cilj. Čini se da je prvo morala da dobije potvrdu u drugoj sredini da bi je ovde priznali, a veruje da je to što je udata za dramskog pisca Nebojšu Romčevića samo splet okolnosti, zbog kojih je njena karijera morala da ide dužim i težim putem.


  Da li ste oduvek želeli da se bavite glumom?

  Prvu ulogu sam odigrala sa osam godina u dečijoj seriji „Jole, Jole" na RTV Titograd. Te godine su otprilike i godine do kojih mi seže sećanje, tako da slobodno mogu reći da sam oduvek želela da se bavim glumom. Nikad nisam imala uzore, ali sam pomno gledala i slušala kolege i učila od njih. Još uvek to radim.


  Na Akademiju ste primljeni iz četvrtog puta...

  Primljena sam iz trećeg, četvrti je bio „pristupni ispit" kako bih prešla sa sarajevske Akademije na FDU, kada je počeo rat. Tada sam bila student četvrte godine. Moji silni prijemni ispiti su priča za sebe, ali što je put teži, to je cilj draži!

  Koji lik vam je bilo najteže da dočarate?
  Omiljene uloge su mi Lukrecija, koju sam igrala u predstavi „Lukrecija iliti Ždero”, i Kata koju sam igrala u „Paradoksu”. Najteže mi je da radim nedorečene, nedovršene likove... Mada i tome znam da dohakam. Ipak, najteže je raditi zahtevan lik koji zadaje prave kreativne muke i moram da priznam da jedva čekam da dobijem takvu ulogu!

  Pozorište ili televizija?
  To su dve različite ljubavi i jedna drugu ne isključuju. Trenutno više radim za televiziju i uživam u tome.


  Može li od glume da se živi?

  Retko, a i mali broj glumaca je u prilici da radi u kontinuitetu i da na taj način obezbedi sebi da živi od svog posla. Gluma je specifičan posao po tome što teško sami sebi možete da obezbedite posao jer zavisite od izbora drugih ljudi.


  Pre popularne serije „Ljubav i mržnja" igrali ste u hrvatskoj seriji „Ljubav u zaleđu". Čini se da ste prvo morali da dobijete potvrdu u drugoj sredini da bi vas i ovde priznali...

  Tako se čini, a možda tako i jeste... Pogledaše inserte iz serija koje sam do tada radila i to im bi dovoljno da mi daju jednu od glavnih uloga u seriji od 175 epizoda. Ovde su me gledali i gledali... i ništa! Mada, sigurna sam da bi mi u seriji „Ljubav i mržnja" Slobodan Šuljagić dodelio ulogu i da nisam igrala u „Ljubavi u zaleđu" jer je on jedan od retkih reditelja koji prati glumce i ume da prepozna kvalitet.

  Za kratko vreme serija je postala vrlo gledana. Šta ovu seriju izdvaja od drugih, koji je njen adut?
  Za svaku seriju su neophodni dobar scenario i režija, ali mislim da je presudna dobra podela. Ovu seriju izdvaja odličan izbor glumaca! Kad vam je partner dobar glumac, prirodno je da i sami radite lakše, lepše, razigranije i tako date najbolje od sebe.


  Uloga novinarke Zdenke je vrlo zanimljiva. Kakva je ona, gledana iz vašeg ugla?

  Zdenka je mnogo ranjivija nego što izgleda i, iako odlučna i spremna na štošta da bi došla do dobre priče, kao i većina žena - željna je ljubavi i potvrde. Ne znam da li je i publika tako doživljava, ali ja je „vodim" tim putem...  Svaki lik koji radim oslonim prvo na one osobine koje su malo dalje od mene. Tako počinjem, a koliko se kasnije približim i sebi, ne znam.

  Udati ste za Nebojšu Romčevića, poznatog dramskog pisca. Da li vam je to pomoglo ili odmoglo u karijeri?
  Teško da se mogu odrediti uticaji u karijeri. Ona kao da ima zaseban život i vlastitu volju. One stvari koje odmažu obično se i ne saznaju, zato samo mogu da nagađam. Ponekad verujem da mi je brak s Nebojšom samo otežavao put, a ponekad verujem da je to samo splet okolnosti zbog kojih je moja karijera morala da ide baš ovako: dužim i težim putem.


  Da li vaš sin gleda seriju i šta vam najčešće kaže?

  Ne gleda. On ima svoje dečje programe koje prati i samo katkad protrči i virne ono što i mi gledamo. U vreme prikazivanja serije sprema se za spavanje i ako ja u to vreme gledam seriju, kao po pravilu ima najviše važnih pitanja kada je u toku baš moja scena...

  Ko vam je najveći kritičar?
  Mama, suprug i brat.


  Postoji li uloga koju bi voleli da ste odigrali?

  Ne. Ako je nisam odigrala, znači da nije ni trebalo.


  Šta vam je najveća satisfakcija kada je reč o vašem poslu?

  Kada se publici dopadne ono što sam uradila i kad imaju potrebu da me i dalje gledaju.


  Imate li neostvarenih želja?

  Imam, ali će se ostvariti, čekaju svoje pravo vreme.


  Kako vidite sebe za 10 godina?

  Kao zadovoljnu, zdravu i srećnu ženu, majku i suprugu.