Broj 55
Početna > Intervju > KREATIVNO I VESELO

UKRASITE SVOJ DOM

KREATIVNO I VESELO

Tajna uspešne dekoracije ne zavisi samo od novca, već od kreativnog snalaženja sa onim što već imate. Za ukrašavanje stana možete da iskoristite boce koje skupljaju prašinu negde u podrumu, staru tkaninu koju nikada niste upotrebili ili ostatke boje za koju više ni ne znate čemu je nekada služila

Eksperimentišite!
  Ukoliko vas konačni ishod ne zadovolji, pokušajte s nečim drugim. Naravno, počnite sa detaljima i to kada imate strpljenja i kada ste raspoloženi. Nemojte da planirate previše unapred, nego ukrašavajte stan u trenutku kada zaista osetite želju za tim, jer ćete tada verovatno biti najkreativniji. Igrajte se bojama i površinama, a pre nego što bacite komad starog nameštaja, upitajte se da li možete da ga, pre konačnog bacanja, prekrijete nekom tkaninom. Sitne promene nisu nevidljive, naprotiv, vrlo su zahvalne!
 
  Svakodnevni ukrasi
  Korpe za hleb, posude i predmeti koje svakodnevno koristite ne bi trebalo da ostanu sakriveni u ormanu. Mogu da izgledaju zanimljivo i kao dekorativni predmeti, a kad su u stalnoj upotrebi, prašina se na njih ne hvata više nego na ostale stvari koje su izložene na vidljivom mestu. Police pričvršćene za zid pružaju sjajan prostor za odlaganje predmeta koje obično držite sakrivene i nagomilane u nekoj kutiji ili ormanu. Većina tih zaboravljenih predmeta mogu biti simpatični ukrasi kada ih poređate po bojama i oblicima.
 
  Unesite prirodu u dom
  Postoji bezbroj načina kako osvežiti stan ili kuću. Na primer, možete staviti kamenčiće u tegle, oko vaze ili na neko pomalo izolovano mesto. Iznenadiće vas koliko topline na taj način unosite. Nije loše znati ni da sobne biljke ne služe samo kao ukras, nego da one i osvežavaju vazduh u prostoriji. U našim krajevima ukrašavanje voćem nije baš uobičajeno, a važno je odabrati voće koje se ne kvari brzo. Najpogodnije su pomorandže, limun i jabuke. Aranžmane upotpunite orašastim plodovima koji se prodaju u radnjama za uređenje doma, ali i u kineskim radnjama i onima tipa „sve za 95". Perlice, drvene kuglice, žica za pravljenje nakita smotana na neobične načine, komadići tkanine... U obzir dolazi sve što se vama dopada.
 
  Staklo kao ukras
  Svetleća priroda stakla stvara jedinstven utisak, a u svakom stanu nađe se dosta neupotrebljenih starih boca i tegli. Prazne i oprane tegle će izgledati sjajno kada ih popunite kućnim potrepštinama zanimljivih boja i struktura (pirinač, šećer, testenina, pasulj...). Boce izgledaju odlično na mestima na kojima svetlo može da prolazi kroz njih kao kroz nakit, a možete ih i oslikati. Vizuelno može vrlo lepo da izgleda ako ispišete ime namirnice koja se nalazi u svakoj boci. Zapamtite da nije važno da ime namirnice bude tačno ispisano, nego da deluje dekorativno.
 
  Kuhinjska vrata
  Kuhinja je mesto u kom svi ukućani provode mnogo vremena. Naravno da je važno da je održavate čistom, međutim kuhinja sigurno zaslužuje i to da pokušate da je učinite veselim i za oko prijatnim mestom. Za početak, pogledajte svoja kuhinjska vrata i razmislite kako bi mogli da ih osvežite. Dodajte malo obojenog stakla sa ili bez motiva. Kuhinjska vrata će izgledati zanimljivije, a celi prostor mnogo živahnije.