Broj 54
Početna > Zanimljivosti > NA GREŠKAMA SE UČI

TAJ DIVNI NESAVRŠENI SVET

NA GREŠKAMA SE UČI

Zašto pokušavamo da živimo bez grešaka i zašto mrzimo sami sebe kada shvatimo da to nije moguće?

„Na greškama se uči" izreka je koju je svako od nas ponovio bar desetak puta u životu. Pa, ako ste poput većine osoba na ovoj planeti, ono što vas je najviše naučilo i u neku ruku „opametilo” jesu sopstvene greške i promašaji.
  Greške su najčešće naši najveći učitelji, ali u našoj prirodi je da radimo protiv njih, i da pokušavamo očajnički da suzbijemo njihovo postojanje. Ukratko, ne želimo da grešimo, ma koliko istovremeno priznavali da su one naše dobre učiteljice i da mogu biti i te kako produktivne u svom doprinosu našem boljem životu.
  Nažalost, ono čega ste verovatno svesni i sami, ma koliko se ponekad možda i zavaravali, život bez grešaka je nemoguć.
 
  Zavisnost o savršenstvu
  Život bez grešaka u kojem baš nikada ništa nećemo zabrljati, stanje u kojem se ne povlače loši potezi i nema loših odluka i izbora - Nama je potrebno takvo utopističko stanje. Mi želimo sebe takvima da doživljavamo, kao što želimo da nas i drugi tako doživljavaju. Kada shvatimo da to nije moguće, poludimo i počnemo da napadamo same sebe ili druge. U žaru besa, u borbi protiv boli zbog spoznaje o sopstvenoj pogrešivosti počinjemo puno da jedemo (dakle, grešimo), gojimo se (još jedna greška) i dobijamo još više razloga da budemo savršeni (mršavi?). Variranje telesne težine samo je jedna od fizičkih manifestacija tog ciklusa mentalnih previranja nastalih zbog nemogućnosti da se suočimo sa svojom prirodom.
 
  Važna činjenica: Ljudi su jedina bića na planeti koja imaju mogućnost da nešto nauče na svojim greškama. Međutim, umesto da se time ponosimo, često se toga stidimo, zaboravljamo da je reč o divnom daru.
  Kao i svaka druga vrsta zavisnosti, i zavisnost o savršenstvu se može ublažiti pravilnim koracima, a oni su:
 
  1. Priznajte glasno i jasno: svaki dan u svom životu pravim greške! Ako to ne možete da priznate, opet pravite grešku!
  2. Shvatite da je većina tih grešaka beznačajna.
  3. Priznajte da ste napravili neke velike greške, koje su i te kako imale uticaja na vaš život. Ali, pre nego što se uspaničite, setite se da...
  4. ...će vam biti puno lakše sad kada ste to priznali i nastavili normalno da živite s tom spoznajom. Veliki zavisnik o savršenstvu će odbiti da to uradi, što će mu stvoriti pritisak do kraja života. Zar je to ono što želite? Ako je odgovor negativan, oprostite sami sebi i nastavite dalje.
  5. Obećajte sebi da ćete učiti iz grešaka i da ćete im dopustiti da imaju svoje mesto u vašem životu.
  6. Počnite da živite neopterećeni savršenstvom. Jer, ono jednostavno ne postoji!