Broj 54
Početna > Lepi i zdravi > MALA CRNA HALJINA

JEDNOSTAVNO IZAZOVNA

MALA CRNA HALJINA

Ono što je bela košulja u muškom ormanu, to bi u ženskom mogla biti upravo crna haljinica. Svaka žena mora da ima bar jednu!

Mala crna haljina „rođena" je u Šanelovoj modnoj radionici 1926. godine i od tada pa do danas nije izašla iz mode. Trendovi dolaze i prolaze, ali ona ostaje večna.
  Obavezan je komad odeće u ormaru svake žene. Ona će vas uvek „izvući" kada ne znate šta da obučete. U zavisnosti od prilike, možete je upotpuniti ekstravagantnim nakitom, svilenom maramom, cipelama, torbicom ili zanimljivim čarapama. Mala crna haljina je više od haljine, ona je klasika 20. veka. Modne dive poput Odri Hepbern, Marlene Ditrih, princeze Dajane obožavale su večnu klasiku male crne haljine, i svaka ju je nosila na sebi svojstven način.
 
  Jednostavna i izazovna

  Iako je s malom crnom haljinom teško pogrešiti, postoje određena pravila kako je nositi. Savršena haljina trebalo bi da vam pristaje kao salivena. Ako imate lepa ramena i vrat, a niste baš zadovoljne vašim kolenima, izaberite neki model golih leđa ili s tankim bretelicama koji seže malo preko kolena. Ako želite da prikrijete širok struk, odaberite model koji podseća na dvadesete. On će zakamuflirati nesavršenosti u struku. Želite da istaknete grudi, a sakrijete zaobljen stomačić? U ovoj situaciji vaša mala crna haljina treba da bude nisko sečena, po mogućnosti s nekoliko nabora u prednjem delu. Zašto mala crna haljina izgleda tako dobro? Tako je jednostavna, a tako izazovna. Crna boja će vas vizuelno smanjiti, lako je možete kombinovati s najrazličitijim modnim dodacima i stilovima. Seksi ili elegantno, decentno ili ekstravagantno, nije važno, najvažnije od svih trendova i pravila je da se u njoj osećate kao kraljica.
 
  Uvek u modi
  Koko Šanel je bila poznata po popularizaciji praktične odeće. Njena jednostavna crna haljina, četvrtasti kostimi i skoro dečački dizajnirana odela, bili su tako različiti od uskih korseta i dugačkih haljina sa podsuknjama. Sve do tada crna boja je bila sinonim zla, negativnosti i tugovanja, a žersej je bio isključivo tkanina za donje rublje. Za mnoge tada nezamisliva kombinacija, postala je pravilo za velike modne magove, pa svih ovih godina nije bilo više ili manje priznate modne kuće koja u barem jednoj sezoni nije lansirala i malu crnu haljinu. Malu crnu haljinu je na tron dobrog ukusa definitivno stavila glumica Odri Hepbern, koja je u njoj zablistala 1954. godine u filmu „Sabrina".
 
  Istorijat čuvene male crne haljine
  1926. Koko Šanel osmislila je malu crnu haljinu koja je bila napravljena od žerseja, materijala koji se do tada koristio isključivo za ženski donji veš.
  1954. Odri Hepbern popularisala je haljinu filmom „Sabrina". Haljinu je dizajnirao veliki Iber de Živanši.
  1955. Edvard Molino, Žan Patu i Balensijaga preuzeli su originalni koncept crne haljine od Šanela.
  1960. Zanosna Anita Ekberg nosila je malu crnu haljinu u Felinijevom filmu „La dolce vita".
  1971. Mala crna haljina je uvrštena prema mišljenju dizajnera među deset odevnih predmeta koje svaka žena mora da ima. Osim nje, to su i bela košulja, haljina od kašmira, farmerke, odelo, cipele s visokim štiklama, biseri, ruž, patike i kišni mantil.
  Karl Lagerfeld je preuzeo kuću Šanel ranih 80-tih. On uspešno uspeva da sjedini moderan dizajn sa već proslavljenim i široko kopiranim klasičnim Šanel stilom.
  Jedino pravilo koje se promenilo svih ovih godina jeste: umesto jedne obavezne male crne haljine u ormaru, treba imati najmanje dve takve za sve one nepogrešive modne varijacije.