Broj 54
Početna > Lepi i zdravi > KAKO ZIMA UTIČE NA KOSU I KOŽU

ZIMSKA NEGA

KAKO ZIMA UTIČE NA KOSU I KOŽU

Tokom zime koža je izložena suvom, toplom vazduhu u prostorijama i hladnom zimskom vazduhu koji joj nimalo ne prija

Hladnoća nepovoljno utiče na površinski sloj kože kome je neophodna posebna nega u zimskim mesecima. Koža na hladnoći puca i izuzetno je osetljiva. Postoje hranljive kreme koje će koži pružiti neophodnu negu u hladnim danima i preparati za hidrataciju koji će sprečiti isušivanje i pucanje površinskog sloja kože.

  Nega lica
  Kako biste sačuvali lice od zimskog isušivanja, koristite mlaku vodu tokom umivanja i blage tonike za čišćenje. Pojačajte ishranu namirnicama bogatim vitaminima A, C i E - seme bundeve, bademi, masline, spanać, blitva, borovnice, morska hrana, meso, jaja i, naravno, pijte najmanje osam čaša vode dnevno. Iako je zima, ne zaboravite da nosite naočare za sunce jer sneg reflektuje više od 80 odsto ultravioletnih zraka. Takođe, treba nanositi kremu koja sadrži SPF 15, pogotovo na izloženim delovima tela kao što su lice, ruke i vrhovi ušiju. Mnoge žene u hladnim danima imaju problema sa usnama, koje su jedan od najosetljivijih delova lica i koje, ukoliko ih ne pazite, mogu prouzrokovati prave male noćne more počev od sušenja, pucanja, groznica...

  Nega kože
  Najbolji način da održite kožu zdravom u ovim hladnim danima jeste da joj nadoknadite vlagu. Trebalo bi izbegavati dugotrajno tuširanje i kupanje koji isušuju kožu, umesto toga tuširajte se mlakom vodom. Korišćenjem blagih sapuna ili hidratantnih gelova tokom tuširanja i nanošenjem hidratantnih losiona na kožu može pomoći da se zadrži vlažnost u gornjim slojevima i da smanji isušivanje kože i svrab. Relativna vlažnost u prostorijama u kojima se boravi takođe utiče na kožu - ukoliko je vazduh suv, koža počinje da gubi vlažnost i postaje izirtirana. Dobro je staviti na grejno telo posudu sa vodom kako vazduh u sobi ne bi bio previše suv.

  Nega kose
  Kao što u zimskom periodu posebnu pažnju posvećujete nezi kože, koja se isušuje pod dejstvom hladnoće, istu pažnju bi trebalo posvetiti i kosi. Hladnoća i zimsko vreme imaju podjednako poguban uticaj i na kosu. Zimi smo primorani da glavu štitimo kapama koje kosu lome i čine je slabijom. Pored toga, vetar isušuje kosu i čini je krtom. Ono što ne smete da zaboravite jeste da redovno perete kosu hidratantnim šamponom, nanosite odgovarajući regenerator i stavljate odgovarajuće pakovanje jednom nedeljno. Naravno, redovno šišanje se podrazumeva.