Broj 54
Početna > Lepi i zdravi > KAKO ODOLETI PRAZNIČNOJ TRPEZI

UMERENI HEDONIZAM

KAKO ODOLETI PRAZNIČNOJ TRPEZI

Praznično raspoloženje je već uveliko počelo, a većina onih koji pokušavaju da smršaju počinju da osećaju blagu nervozu. Iskušenja u vidu ukusnih specijaliteta i kolača vrebaće svakodnevno i potrebna je velika snaga volje da bi im se odolelo. Postavlja se pitanje da li možete da preživite prazničnu sezonu, bar bez dodatnog gojenja?

Svi vrlo dobro znamo da je mnogo lakše dobiti kilogram-dva nego skinuti isto toliko. Ako ne želite da se odreknete uživanja u bogatoj božićnoj trpezi, bar se pridržavajte nekih osnovnih smernica koje će vam pomoći da apetit koliko-toliko održite pod kontrolom.
   
  Evo tri ključna saveta.
 
  Obavezno doručkujte
  Ako praznični obrok dočekate potpuno izgladneli, sasvim sigurno ćete lakše popustiti pod pritiskom i prejesti se. Ujutro pojedite nešto lagano i hranljivo da biste pokrenuli metabolizam, jer tako će telo brže sagorevati kalorije nego ako gladujete. Ako preskočite jutarnji obrok, usporićete metabolizam i to vam neće pomoći kada ponovo počnete redovno da jedete.
 
  Budite umereni

  Probajte svoja omiljena jela i kolače, nemojte sebi uskraćivati to zadovoljstvo. U mnogim kućama za Božić se priprema brdo različite hrane, poput pečenja po tradicionalnom porodičnom receptu ili specijalnih kolača. Ne morate baš sve probati, radije izaberite jela koja najviše volite i uživajte u njima. Nemojte se pretrpavati, nego uvek ostavite i malo mesta za desert, a njega konzumirajte u smanjenoj porciji. Osim toga, verovatno će od svakog obroka ostati ponešto hrane koju ćete moći i kasnije da pojedete. Mnogo je bolje pravilno rasporediti unos hrane nego odjednom strpati sve u sebe.
 
  Jedite polako
  Kao što verovatno znate, potrebno je oko 20 minuta da informacija o sitosti dođe iz želuca u mozak. Lagano uživajte u svakom zalogaju i temeljno žvaćite hranu. Ako niste sigurni da će vas pojedeno zasititi, uzmite predah. Ako vam je stvarno potrebno još hrane, sačekajte bar 15 minuta.
 
  Mnogi ljudi donose odluke o započinjanju dijete od Nove godine, međutim, u najvećem broju slučajeva taj entuzijazam ih prati svega nekoliko dana ili nedelja. U redu, Nova godina kao novi početak zvuči logično i romantično, ali nećete uspeti ako se već tokom praznične sezone ne pripremite za promenu prehrambenih, kao i životnih navika. Možda će vam poći za rukom da na brzinu skinete koji kilogram viška, ali to neće biti dugoročno rešenje i ubrzo ćete se opet naći na početku.
 
  Možda vam previše okrutno ili radikalno zvuči savet da započnete s promenom navika već tokom praznične sezone i uskratite sebi uživanje u hrani u vreme kada je ima najviše. Ako je tako, verovatno najbolje što možete da učinite tokom praznika jeste da pojačate telesnu aktivnost, a to će vam i inače biti od mnogo veće koristi nego sama dijeta.