Broj 53
Početna > Zanimljivosti > OTREZNITE SE!

TRIKOVI ISKUSNIH

OTREZNITE SE!

Pre nego što počnete da pijete, imajte na umu da samo vreme sigurno leči mamurluk. Ipak, evo nekih delotvornih saveta

1. Mamurluk će biti slabiji ukoliko se pije manje alkohola tokom dužeg perioda i ako se pri tom konzumiraju umerene količine hrane. Umesto da popijete litar vina čim počnete da slavite, lagano pijuckajte cele večeri, sa kraćim pauzama.
 
  2. Pića koja sadrže veću količinu metanola uz etanol, kao što su konjak, viski i crno vino, prouzrokovaće jači mamurluk nego pića poput džina i votke.
 
  3. Pre i posle slavlja pijte mnogo obične vode. Ovo je veoma važno jer nekoliko čaša vode pre spavanja može da napravi čudo i spasi vas od mamurluka i dehidracije koja bi vas mučila jutro posle.
 
  4. Vreme jedino i sigurno leči mamurluk, koji obično potpuno prolazi nakon 24 sata.
 
  5. Protegnite se desetak puta u krevetu, otvorite zatim prozor i udahnite duboko nekoliko puta svež vazduh. Svež vazduh i šetnja dobro su došli.
 
  6. Hrana i pića bogata voćnim šećerom fruktozom pokazala su se delotvornim. Ujutru konzumirajte više mlečnih proizvoda jer oni smanjuju dejstvo otrova.
 
  7. Unesite vitamin B pre i posle prekomernog konzumiranja alkohola. Važni predstavnici vitamina B kompleksa u ovom slučaju su vitamini B1, B2 i B6.
 
  8. Ako imate glavobolju, suzdržite se od aspirina, jer će on nadražiti već ionako osetljivu sluznicu želuca. Ne uzimajte paracetamol.
 
  9. Popijte kafu!
 
  10. Popijte mineralnu vodu, jer to prija bubrezima i nadoknađuje dehidraciju.
 
  11. Unutrašnju stranu dlana, kod korena šake, pritisnite nekoliko puta i pri tome savijajte dlan. Uradite to sa obe ruke, ili lopticom trljajte dlanove.
 
  12. Napunite plastičnu kesu kockicama leda, uvijte je u krpu i držite nekoliko minuta na glavi, na mestu gde osećate bol.
 
  13. Udišite kroz nos eterična ulja, najbolje je ako imate takozvanu mirisnu lampu.
 
  14. Energetski napitak od voća, šargarepe ili cvekle, sa dodatkom limuna, probudiće vas za kratko vreme i vratiti vam dobro raspoloženje.
 
  15. Ljuto pomaže da se ubrza razmena materija, a vi ste puni nikotina ili alkohola, valja to izbaciti iz organizma. Pomešajte 150 g soka od paradajza, 50 g krastavca i jedan feferon. Sve stavite u mikser i popijte.