Broj 53
Početna > Zanimljivosti > KOJE VINO IDE UZ KOJE JELO?

NOVOGODIŠNJA NOĆ

KOJE VINO IDE UZ KOJE JELO?

Kako biste bili sigurni u izbor kojim ćete obradovati čula ukusa i mirisa, proverite koje vino se najbolje slaže uz jelo koje je na vašem stolu

Kao aperitiv uobičajeno je poslužiti: suvi penušac, šampanjac (francuski slatki), poluslatki penušac, belo suvo ili slatko vino, šeri, porto...
 
  Uz predjela i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino ovih karakteristika: suvo, polusuvo, lagano i slatko.
 
  Jela na bazi ribe takođe idu uz bela vina, ona suva i ljupka.
 
  Pršuta i suhomesnati proizvodi poslužuju se zajedno s roze svetlim i suvim vinima, ali ni belo suvo vino nije loš izbor.
 
  Guste supe, paste, jela sa umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crna vina.
 
  Pržena ili pohovana riba, kao i škampi, sa ili bez umaka, izvrsni su uz belo suvo vino.
 
  Ribe pečene na roštilju, rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crna vina, suvi beli šampanjac ili bela aromatična vina.
 
  Uz jaja na različite načine, s pršutom i sirom, obavezno se poslužuje belo suvo ili ružičasto vino, a kao mogućnost tu je i crno lagano vino.
 
  Kada je reč o mesu, belo meso i ono ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa crnim suvim i mladim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu i divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara, robusna vina.
 
  Velike razlike u odabiru vina su kombinacije sira s testeninama. Tako sirevi s mekanom testeninom zahtevaju roze i crno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom poslužuju u kombinaciji s crnim starim robusnim vinom.
 
  Deserti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, šampanjac ili likersko roze vino neizbežan su izbor. Uz voće se služi i crno staro slatko vino.
 
  Poslastice poput kolača i sladoleda idu dobro u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim šampanjcima i aromatičnim slatkim vinima. Što se tiče suvih slatkiša i onih bez čokolade, uz njih dobro ide stariji šampanjac, bela slatka i poluslatka vina.
 
 
  Temperature na kojima se služe određene vrste vina:
  -    bela suva vina - 10 do 12 stepeni
  -    roze vina - 11 do 14 stepeni
  -    crna vina - 16 do 18 stepeni
  -    vrhunska vina, kasna berba i arhivska vina - 12 do 13 stepeni
  -    desertna vina - 15 do 16 stepeni
  -    penušava vina - 6 do 8 stepeni