Broj 53
Početna > Intervju > JELENA JANKOVIĆ

JELENA JANKOVIĆ

Teniserka koja je obeležila prošlu godinu

Jelena Janković je rođena 28. februara 1985. godine u Beogradu. Tenis je naučila da igra sa devet godina.

Karijera
Godine 2001. postaje vicešampion US opena i tu godinu okončala je kao najbolja teniserka sveta u juniorskoj konkurenciji. U 2002. godini sezonu počinje kao 361. teniserka sveta, a završava je na 194. Godine 2003, uspela je da ispuni sva tri zacrtana cilja. Ušla je među 100 vodećih teniserki WTA liste, igrala je mečeve glavnog dela grend slem turnira i osvojila je svoj prvi seniorski trofej. Sezonu je završila kao 85. igračica sveta, napredovavši te godine za 109 mesta. Godina potpune afirmacije Jelene Janković je 2004, kada je napredovala 57 pozicija, a godinu je završila kao 19 Evropljanka, na 28. mestu. Od prvih 30 teniserki sveta, ostvarila je najviše nastupa na različitim turnirima. Najbolji plasman u pojedinačnoj konkurenciji na WTA listi je treće mesto, a u paru 43. mesto.
- Uzor u sportu mi je oduvek bila Monika Seleš. Dugo se poznajemo i ona je moj mentor. Reč je o velikom sportisti, velikoj i plemenitoj osobi. Uzor u životu su mi moji roditelji koji su od mene napravili jednu zdravu, veselu i uspešnu osobu, pružajući meni i mojoj braći beskrajnu ljubav i podršku u svemu, kaže Jelena.
Iako je do sada ostvarila zavidne uspehe, Jelena veruje da one najveće tek očekuje.
- Najveće uspehe tek očekujem i radim na tome da do njih dođe, a to je osvajanje grend slem trofeja i dolazak na prvo mesto na WTA listi. Za sada svojim najvećim uspehom smatram to što sam uz sve osvojene titule i nagrade na turnirima širom sveta dospela do treće pozicije na svetu. Samo moji roditelji i ja znamo koliko vremena, rada i truda je bilo potrebno da se dođe do ovog mesta gde sam sada, koliko kilometara sam pretrčala na teniskim terenima. Ali, vredelo je svake prolivene kapi znoja, jer ovo je moj posao i cilj mi je da u poslu koji radim budem najbolja na svetu.

Slobodno vreme
Bez obzira na to što joj je tenis najveća ljubav i preokupacija, Jelena se trudi da nađe što više slobodnog vremena za porodicu, prijatelje i svoje privatne aktivnosti.
- Slobodnog vremena u životu vrhunskog sportiste gotovo da i nema. Opuštam se uz muziku, čitajući knjige, u razgovoru sa prijateljima i dragim osobama, volim da se smejem i da se šalim.

O planovima, Jelena kaže:
- Plan mi je da u poslu kojim se bavim nastavim stopama kojim sam krenula. Sto odsto sam koncentrisana na tenis i zasad ne razmišljam o nekim drugim planovima van tenisa i o tome šta posle. Mlada sam, jedan dug period je ispred mene i planiram da se još više dokažem u tenisu i postignem sve ono što želim.