Broj 53
Početna > Intervju > JANKO TIPSAREVIĆ

JANKO TIPSAREVIĆ

Teniser za pamćenje

Janko je rođen 22. juna 1984. u Beogradu. Tenis je počeo da trenira u šestoj godini, kao junior je beležio odlične rezultate, bio je drugi na svetu i osvojio Australijan open 2001. godine.

  Karijera
  Prvi trofej je osvojio 2001. godine, bio je to fjučers turnir u Beogradu. U najboljih 100 prvi put je došao početkom 2005. godine, pred turnir u Skotsdejlu. Te sezone je učestvovao na 15 ATP takmičenja i zabeležio 11 pobeda. U Dejvis kup reprezentaciji debitovao je 2001. godine, kada je u susretu protiv Poljske osvojio tri boda za reprezentaciju Srbije i Crne Gore. Iste godine, na domaćem terenu, osvaja svoj prvi fjučers turnir, kao i 2002. godine kada je takođe osvojio dva fjučersa. U 2004. godini veći su mu uspesi proboj u glavni turnir Rolan Garosa i Vimbldona. U 2005. godini izborio je drugo kolo Australijen opena. U maju prvi put ulazi u top-100 (90). Igrao je i drugo kolo Rolan Garosa i treće kolo Vimbldona. U 2006. godini ostvario je najbolji rang u karijeri (65. mesto) i postao drugi srpski reket. Osvojio je četiri čelindžera: u Beogradu, Samarkandu, Buhari i Monsu.

  - Još odmalena sanjam jedan san, kako pobeđujem na centralnom terenu Vimbldona. Za mene je to uvek bio najveći turnir na svetu, ovo ne pričam zbog toga što sam pobedio, već istu priču prepričavam od 12. godine, kada sam počeo ozbiljno da igram tenis.

  - Svuda me pitaju kako je moguće da Srbija ima takve tenisere. Ja im odgovaram da je to neka radijacija od bombardovanja... Šalim se... S obzirom na to da je u vreme kada smo počinjali u zemlji bio haos, ni sam ne znam kako smo uspeli u tome.

  Na pitanje da li ima neki ritual pre utakmice, Janko kaže:
  - Kada sam bio mlađi, vodio sam računa koju ću patiku prvu da obujem, kako ću izaći na teren i slično. Danas se sve manje osvrćem na takve stvari, jer sam svestan da moja igra zavisi pre svega od mene samog i od toga koliko je protivnik dobar ili loš.