Broj 52
Početna > Zanimljivosti > UKRASI ZA JELKU

NEKA VAŠA JELKA SIJA

UKRASI ZA JELKU

Jedan od najlepših običaja u vezi sa Novom godinom, kojem se deca najviše raduju, jeste kićenje jelke. Kako ćete okititi jelku stvar je ukusa, dovitljivosti i materijalnih mogućnosti

Novogodišnja jelka je prvi put zasijala 1882. godine u Njujorku.

Edvard Džonson je osvetlio jelku žicom sa 80 malih svetlećih lampi, koje je sam napravio. Posle osam godina je počela i da se proizvodi „svetleća žica". Početkom 20. veka velike prodavnice su postavljale osvetljene jelke ispred svojih izloga kako bi privukle mušterije. Kada kitite jelku, ne preterujte s bojama, ali nemojte ni prerano da počnete sa ukrašavanjem, jer se možete zasititi boja i sjaja pre vremena.

Prvi ukrasi od ručno obrađenog stakla, pojavili su se u Nemačkoj. Do tada se jelka ukrašavala samo svećama, a posle osušenim kriškama jabuke i pomorandže, orasima, brusnicama, medenjacima...

 

 

 

ZNAČENJE UKRASA
Svaki od ukrasa je imao tačno određeno značenje, a neki su se održali do danas:
Zvončić - radost Božića
Ptica - simbolizuje sreću i veselje i zato na jelci obavezno mora biti jedan ukras
Zvezda - magičnost nebesa
Anđeo - simbolizuje čistoću, mir i ljubav
Šišarka - plodnost i materinstvo
Orasi (i drugo voće) - jednostavnost i kontakt s prirodom.

SIMBOLI BOJA
Zelena boja treba što više da se koristi, jer novogodišnji praznici mogu da budu vrlo stresni, a upravo ova boja smiruje. Pored toga, odličan je kontrast dominantnoj crvenoj novogodišnjoj boji. Uz zelenu jelku pristaje mnoštvo raznobojnih ukrasa. Feng šui kaže da je bela boja bez života, „boja bez boje", i da nije preporučljivo koristiti je u ovakvim prilikama. U poslednje vreme se, međutim, pojavljuje sve više belih novogodišnjih jelki i ukrasnih grana, koje mogu biti podjednako ukusno okićene. Ipak, ukoliko kitite belu jelku, trebalo bi da vodite računa o tome da ne mešate više od dve boje ukrasa. Odavno je poznato da crvena boja simbolizuje radost, sreću, uživanje i ljubav.

Takođe, veruje se da štiti od negativne energije i bez sumnje se može reći da je to boja koju, počev od garderobe Deda Mraza, pa do ukrasnih traka i lampica, najčešće možete videti pred novogodišnje praznike. Crvena boja ukrasa idealno se slaže uz zlatnu, zelenu i srebrnu. I plava boja deluje smirujuće. Ljubičasta (purpurna) boja simbolizuje vernost, istinitost i ljubav.