Broj 52
Početna > Zanimljivosti > PRIRODNA ILI VEŠTAČKA JELKA?

PRIRODNA ILI VEŠTAČKA JELKA?

Na vama je da odlučite da li ćete ove godine okititi prirodnu ili veštačku jelku. Ipak, ako kupujete prirodnu, vodite računa da ipak bude sa busenom kako bi i buduće generacije imale šta da kite

Unošenje zelenila u kuću za vreme zimskih praznika stari je simbol života. Čak su i Stari Rimljani ukrašavali svoje domove zimzelenim granama u januaru. Ipak, danas je mnogo zagovornika veštačke jelke. Jeftinije su od prirodnih, lakše za održavanje, dugotrajnije, i što je najvažnije, kupovinom veštačke jelke ne osećate krivicu zbog nekontrolisane seče prirodnih.

Kvalitetne veštačke jelke su danas tako dizajnirane da je gotovo nemoguće uočiti razliku, možda tek pipanjem iglica. Njihova prednost je i ta što možete da odaberete željenu boju, u skladu sa enterijerom stana.

Naime, osim tradicionalne zelene, ili bele, sada možete da kupite i jelku u crnoj boji! Kićenje jelke, kao jedan od najlepših običaja, postalo je stvar prestiža. S obzirom na to da postoje trendovi u odevanju i opremanju enterijera, tako postoje noviteti u kićenju jelke, koji u Srbiju dolaze sa različitih strana. U domovima i poslovnim prostorima onih koji žele da idu u korak sa modnim diktatima, ove godine naći će se crna jelka.

Cene plastičnih jelki
Ako ste se odlučili da ove godine okitite veštačku jelku, očekujte raznovrsnu ponudu. U skladu sa ponudom, i cene se razlikuju. Najjeftinija varijanta je sigurno kineski tržni centar na Novom Beogradu, gde veštačka jelka od pola metra košta 100 dinara, a ona od dva i po metra košta 2.500 dinara.

Prirodna jelka
Nova godina jednostavno nije Nova godina bez svežeg mirisa borovine, tvrde zagovornici prirodne jelke. Smreke su najčešće žrtve seče.
Sa pravom negom i pažnjom, prirodna jelka sa busenom može da izdrži i posle praznika i trajaće godinama posađena u vašem dvorištu. Možete odabrati između više vrsta novogodišnjih „jelki": duglazija, smrča, Pančićeva omorika, kedar, kao i prava jelka (Abies Alba). Kada birate drvo, birajte sa pravim stablom, sa svežim granama (da ne puca pri savijanju) i sa jakom zelenom bojom iglica jer žute ili bledozelene iglice znače manjak svetlosti prilikom rasta. Svežinu ćete proveriti povlačenjem iglica i što su čvršće iglice, to je svežija biljka.

Da vam jelka traje što duže
Voda je najvažnija za čuvanje jelke u kući. Ako se ostavi bez osnovne hrane, iglice će se osušiti i opasti, a grane s bogatim novogodišnjim ukrasima počeće da se opuštaju. Evo i nekoliko saveta koji će vam pomoći da sačuvate svežinu jelke barem do Božića ili Srpske nove godine.

Kupite svežu
Ako se odlučite za prirodnu jelku, nemojte da čekate poslednji trenutak da biste je kupili jer može da vam zapadne već sasušeno drvce. Kupite svežu jelku na vreme i držite je u kofi s vodom dok ne počnete da je kitite. Intenzivna zelena boja i bogat miris pokazuju da je jelka nedavno posečena. Pređite rukom po grani i ako je jelka sveža, iglice će se savijati, ali neće opadati. Kada kupite jelku, odsecite dva do tri centimetra od dna stabla da biste uklonili sasušeni deo i da bi jelka mogla da upija vodu. Stavite drvo u robustan, masivan stalak ili u kofu napunjenu šljunkom i dolijte vode koliko je potrebno. Ne stavljajte jelku u zemlju ili sitan pesak jer oni mogu da zapuše njene pore.

Ne dajte da gladuje
Pre nego što stavite jelku u specijalnu posudu, zasecite je malo s obe strane na onoj visini do koje će biti zabodena u podlogu da biste olakšali upijanje vode. Vodite računa da posuda ili kofa može da primi oko pet litara vode. U početku jelki će biti potrebno oko četiri litra na dan, u zavisnosti od njene veličine. Posle toga se može očekivati da jelka upija nešto više od jednog litra dnevno. Ako primetite da se nivo vode spustio ispod dela koji ste zasekli, moraćete da je zasečete ponovo, malo iznad mesta gde ste to uradili prvi put da se dno ne bi sušilo i da biste jelki omogućili da upija dovoljno vode.