Broj 52
Početna > Prica > POZNATE MAME

POZNATE MAME

One su lepe, zgodne, uspešne u poslovima kojima se bave, ali sve priznaju da su se potpuno ostvarile tek kroz materinstvo. Biti mama ne može se meriti ni sa čim, poručuju jednoglasno

Sanja Marinković
Ne slušajte ničija iskustva i priče sa strane. Osluškujte sebe i u trudnoći vodite o sebi više računa nego obično - prijaće i vama i bebi.

Mina Lazarević
Budite opuštene, uživajte u svakom trenutku odrastanja svog deteta.


Ivana Zarić

Ovo je najsrećniji period mog života i volela bih da se uvek ovako osećam. Naravno da imam tegobe i probleme, kao i većina žena. Najveći problem je kako sve postići za 24 sata, kako se organizovati, kako naći više vremena za sebe... Ali, valjda sam došla u fazu života gde sam realizovala još nešto, što prvi put u životu nije vezano za mene samu, nego moram da vodim računa o nekom novom malom biću.

Nataša Ninković
Dobra organizacija je ključ svega. Naravno, tu je podjednako važan i motiv. Prosto, postoje periodi kada nemam želju da radim nešto drugo sem da se posvetim porodici. Postoje stvari koje ne volim i koje im ne dozvoljavam, ali sam u većini stvari dosta popustljiva. Mislim da je svaka majka, dok nije imala svoju i dok je posmatrala tuđu decu šta rade, govorila da to i to nikada ne bi dozvolila kao roditelj. E, baš sve to posle radiš! To čujem i od svojih drugarica koje imaju sinove. Vidim da smo sve tu iste. Nisam u tome nikakav izuzetak. Slaba sam na svoje sinove.

Maja Japundža
Vaspitavanje je sadržano u svakom trenutku od rođenja bebe. I kada su najmanji, važne su navike koje se baš tada stvaraju, posebno one koje se odnose na spavanje i hranjenje. Porodica, odnos koji roditelji gaje među sobom, jeste model prema kome će se deca ponašati. Deca sve vide, upijaju. Kao mama postala sam odgovornija, zrelija, bolje organizovana i znatno srećnija.

Merima Njegomir
Mislim da bi svojoj deci trebalo da budemo primer. Najbanalnija stvar je da roditelj puši, a da detetu brani da puši. Mislim da su roditelji primer deci, tako da kad se desi nešto što nije dobro, roditelj treba da se zapita gde je pogrešio. Nikada ne bih rekla da su deca kriva. Ulica, škola i društvo odnose veliki deo, ali je veoma važno ono što dete vidi u kući.

Tanja Petrović
Biti odgovoran za još nečiji život 24 sata dnevno celog života, činjenica je na koju ne možete da budete imuni. Svaki dan sa decom je poklon i svaki dan je drugačiji. Kada gledate kako spavaju, kako liče jedan na drugog, kako se svakoga dana menjaju, ti momenti su neprocenjivi. Savetujem svim roditeljima da decu upišu na neki sport, jer je to jedina zdrava sredina koja je ostala i veoma je važno da se deca bave sportom, pre svega što ima sve više fizičkih deformiteta, ravna stopala, kriva kičma, psihička tromost... Sport je ogromno oružje u rukama svakog roditelja kojim može da odbrani dete od raznih loših stvari

Mlena Pavlović-Džomba
Kao savet svim ženama, naglasila bih da nije dovoljno samo raditi na sebi. Neophodno je da mislite da možete biti majka. Najpre treba dovoljno sazreti i shvatiti da sve što ste do sada radili treba staviti sa strane i posvetiti se jednom novom biću, a to nije nimalo lako. Treba da budete svesni da jedan period morate da posvetite samo detetu. Vaše telo, mozak, osećanja, pa i odnos sa mužem, više ništa ne može biti isto. Apelujem na mlade majke da budu svesne da je za dete potrebna zrelost, da bi ono moglo kasnije pravilno da se razvija.

Suzana Mančić
Kada se moje devojke kroz par godina zaljube ili odluče da se udaju, prosto ne znam šta bi im savetovala, šta god da im savetujem, kajaće se. Mislim da samo treba da slušaju svoje srce, ali i da prate znake razuma.

Lea Kiš
Kada se neko odluči na roditeljstvo, treba da bude spreman na jednu doživotnu žrtvu, iako moram da kažem da ja to ne doživljavam kao žrtvu. Svako dete ima neki svoj put, a mi kao roditelji moramo maksimalno osluškivati svoju decu. Mislim da mnoge stvari koje su nas roditelji učili sada više ne važe i mi sada moramo učiti od svoje dece, jer su oni potpuno nova generacija. Dete je velika sreća za svakog roditelja.

Marija Savić-Srećković

Pročitala sam sve knjige o bebama i deci, ali tu nema pravila. Možda sam baš zato što sam bila mlada, imala više snage i strpljenja. Kada detetu obezbedite ljubav i pažnju, skoro da ste mu sve obezbedili.

Marina Rajević-Savić
Savet koji bih uputila devojkama i ženama jeste da treba na vreme razmišljati o majčinstvu, jer posle karijere i posla, to je ono što drži čoveka. Savetujem im da slušaju majčinski instinkt koji je često nepogrešiv. Ja sam to uvek radila i sa punom odgovornošću sam donosila razne odluke koje se tiču moje dece. Savet je slušati sebe, a pre svega kada je velika ljubav u pitanju, nekako su i čula izoštrena. Drugi savet je da imaju veru. Kada je Uroš bio u inkubatoru znala sam, po načinu na koji je on ležao i držao ruku, da će sve to da pobedi. Uvek se trudim da pozitivno mislim i to savetujem svim roditeljima. Iako se danas roditelji plaše da se njihova deca ne okrenu drogi, kada su moja deca u pitanju, meni to nikada nije palo na pamet. Kada bi se to dogodilo, to bi bio moj totalni promašaj i neuspeh, kao i naše porodice i okruženja koje mi stvaramo. Još jedan savet, treba biti zadovoljan sobom i imati svoj svet, jer se tako najviše pomaže detetu.

Jelena Maćić
Svaka žena mora biti zadovoljna sobom, jer ako nije, to će dete uvek osetiti. Savet ne znači mnogo, jer ih je lako davati. Kada sebi to isto treba da ponoviš, teško ti je da se toga držiš. Ljudi moraju sami da uče kroz iskustvo. Jedino što mogu da kažem jeste to da majke prestanu da kljukaju svoju decu, jer sam primetila da su nam deca sve deblja. Ako je dete gladno, ono će samo tražiti i ne treba ga stalno kljukati. Postajemo debela nacija zahvaljujući opterećenim majkama koje se stalno pitaju da li su im deca gladna.

Katarina Rebrača
U okviru Fonda se bavimo prevencijom raka dojke, a pokazalo se da je upravo kod žena koje su dojile manja mogućnost da obole od ove bolesti. Zato svim ženama preporučujem da doje, a i kontakt između bebe i majke je drugačiji od onog kada se dete hrani na flašicu. Pošto sam do tridesete godine čekala da rodim, znala sam da je majčino mleko nešto najbolje i najhranljivije za bebu. U šali kažem da je to najbolji fast fud jer ima idealnu temperaturu i uvek je spremljeno. Uostalom, sada su mi, posle dojenja, grudi i lepše i veće nego ranije. Veoma je važno da se detetu objasni zašto mu se kaže ne. Ja sam imala takav odnos sa svojom majkom i nas dve smo mnogo pričale o svemu. To je ispravno jer nisam sama morala da probam da li je nešto dobro ili loše. Zato je veoma važno da sa detetom imate iskren odnos.