Broj 51
Početna > Lepi i zdravi > SAT KAO MODNI DETALJ

SAT KAO MODNI DETALJ

Satovi odavno ne služe samo da nam pokazuju vreme, oni su modni detalj koji prati trendove i koji se kombinuje sa odećom koju nosimo

Iako je osnovna funkcija ručnih satova da pokazuju vreme, danas se na njih više gleda kao na nakit. Proizvođači su sebi za cilj postavili da naprave model koji, sem što efikasno meri vreme, odiše elegancijom i predstavlja veoma luksuzan nakit.

U ponudi ima najrazličitijih satova, od onih skupih i sa potpisom slavnih dizajnera pa sve do jeftinijih, ali ništa manje efektnih i lepih. Većina žena s novim trendom kupuje i novi sat, u novoj boji, pa makar to bila imitacija neke poznate firme.
 
  Ako ste u dilemi kakav sat da nosite, evo nekih predloga
  Ponovno su trendu retro satovi s kombinacijom zlatne i srebrne boje. Žene sve češće nose velike satove čiji dizajn podseća na muške satove. To su glomazniji satovi sa tehničkim dodacima, koji su uz malo varijacije prilagođeni ženama i idu čak i uz večernje haljine. Top-model sezone je svakako sat sa širokom narukvicom. Narukvica može biti od kože, od imitacije kože ili od metala. Što se tiče boje, najbolje je sat uskladiti s bojom koju ste odlučili da nosite ove sezone.
 
  Dakle, da li na ruku staviti nakit ili sat? Ova odluka više nije tako teška kao nekada. Današnji modeli satova po svom izgledu, upotrebljenim materijalima i dizajnu više liče na komad lepo izrađenog nakita nego mašinu za merenje vremena. Dama sa stilom će uvek izabrati neki od satova koji ruku krase kao najskupoceniji nakit, koji će moći sa ponosom da nosi i u specijalnim prilikama, kada želi da izgleda veoma elegantno.
 
 
  Ako kupujete skupocen sat sebi ili nekome na poklon, obratite pažnju na značenje ovih reči!
 
  Waterproof (vodootporan) - podrazumeva zaštitu od ulaska prašine, znoja i vlage u skladu sa DIN standardima. Pažnja: iako je sat vodootporan i na dubini od 30 metara, trebalo bi ga skidati prilikom pranja ruku.
  Chronometer (hronometar) je potvrda kvaliteta za precizne satove. Nezavisni švajcarski centar za testiranje COSC (Swiss Chronometer Office) testira rad sata 15 dana i tek onda izdaje sertifikat, ako je preciznost u granicama tolerancije.
  Calendar watch - jednostavniji kalendari obično pokazuju datum i dan u nedelji. Kod godišnjih kalendara, različit broj dana u mesecima se programski menja, potrebno je prilagoditi ga samo za prestupne godine. Unutrašnji kalendari automatski menjaju i ove promene broja dana.
  Mechanic, quartz clockwork - vreme se može meriti elektronski, putem oscilacije kvarca ili mehanički, pomeranjem kazaljke čija energija je proporcionalna uspinjaču u satu.
  Chronograph, split seconds - instalirana štoperica koja radi nezavisno od sata. Kao dodatak, zahvaljujući uparenoj, drugoj štoperici, moguće je meriti dva dešavanja koja počinju u isto vreme.
  Balance wheel - klatno u časovniku, najvažniji deo uspinjača kod časovnika, pored spirale. Preciznost časovnika zavisi i od najmanje oscilacije, tik-tak zvuka.