Broj 51
Početna > Lepi i zdravi > REŠITE PROBLEM ISPUCALIH USANA

REŠITE PROBLEM ISPUCALIH USANA

Vreme je sve hladnije, vetra ima sve više, a upravo on u kombinaciji sa hladnim vazduhom može dovesti do ispucalih usana

Svako ko je bar jednom u životu imao ispucale usne zna koliko to može da bude bolno i koliko otežava pričanje, smejanje, žvakanje i ljubljenje. Osim zbog vetra i hladnoće, usne pucaju i zbog disanja na usta, kada je nos zapušen, oblizivanja usana... O kojem god uzroku da je reč, u nekoliko koraka možete zalečiti ispucale usne i sprečiti njihovu ponovnu pojavu.
 
  Prvi korak
  Na usne u tankom sloju nanesite balzam ili vazelin. Dobar izbor su i ulja sa vitaminom E ili gel sa aloja verom. Masniji proizvodi dobro će navlažiti usne, a nemojte da zaboravite da ih nanesete nekoliko puta dnevno!
 
  Drugi korak
  Kontrolišite jezik! Ne oblizujte usne, jer pljuvačka isušuje njihovu tanku kožu!
 
  Treći korak
  Pijte dosta tečnosti kako biste sprečili dehidraciju, koja je jedan od uzroka isušenih usana. Preporučujemo čaj ili vodu.
 
  Četvrti korak
  Ako je u prostoriji u kojoj često boravite vazduh isuviše suv, bilo bi dobro da na radijatore stavite posude sa vodom ili vlažne peškire. Podrazumeva se da se prostorija često provetrava.
 
  Peti korak
  Pred spavanje poklonite svojim usnama laganu masažu. Uzmite mekanu četkicu za zube i  njome laganim i nežnim pokretima prelazite preko usana. Neka masaža traje oko pet minuta, a kada isperete usne, nanesite tanji sloj vazelina.
 
  Šesti korak
  Ukoliko koristite ruž ili sjaj za usne, a često imate ispucale usne, pre njihovog nanošenja nanesite balzam koji će im dati vlažnost. Naime, neke osobe su alergične na sastojke u karminima pa je dobro napraviti adekvatnu zaštitu između ruža i usana.
 
  Sedmi korak
  Prestanite da pušite i izbegavajte boravak u zadimljenim prostorijama! Dim cigareta isušuje celu kožu, a posebno onu na usnama.
 
  Osmi korak

  Povedite računa o ishrani. Pucanje usana može biti znak da organizmu nedostaje vitamin B2. Povećajte unos namirnica koje su bogate tim vitaminom: zeleno povrće, mlečne proizvode i žitarice.
 
  Deveti korak

  Promenite pastu za zube. Paste koje imaju sastojke za borbu protiv zubnog kamenca isušuju usnu duplju, a samim tim i usne.
 
  Deseti korak
  Ukoliko se ipak ne možete rešiti isušenih usana i imate ranice, i to ne samo zbog svih ovih razloga, posetite lekara.