Broj 51
Početna > Zanimljivosti > ORGAZMOM DO SREĆE

KAKO SE DROGIRAMO SEKSOM?

ORGAZMOM DO SREĆE

Verovali ili ne, najbolji stimulansi se nalaze u našem organizmu. Jedan od načina da se oni aktiviraju jeste orgazam, tokom kojeg se menjaju mnoge funkcije mozga i tela

Postoji mnogo hemikalija u telu koje utiču na um i telo tokom i nakon seksa. Ako još niste, vreme je da se s njima upoznate:

Prolaktin
Uloga: Ublažava seksualnu uzbuđenost nakon orgazma i odvraća misli od seksa. Njegova količina u telu naglo se povećava nakon orgazma, u retkim trenucima kada muškarcima nije do seksa!
Šta izaziva: Ako su vam nakon seksa misli zaokupljene stvarima koje još morate da uradite ili bilo čim što nije vezano za seks - za to je zaslužan prolaktin. Zamislite samo kakav bi nam bio život bez njega...

Oksitocin
Uloga: Stimuliše prostatu, prouzrokujući kontrakcije mišića i čineći nerve osetljivijima. Istraživanja su pokazala da povećani nivo oksitocina utiče i na intenzitet orgazma.
Šta izaziva: Poznat je i kao „hormon maženja", jer stvara osećaj povezanosti između vas i partnera. Takođe je pronađen i u majčinom mleku.

Endorfini
Uloga: Endorfini predstavljaju grupu neurotransmitera koji ublažavaju bol. Među njima su biohemikalije poput acetilkolina i dopamina, koje imaju istu hemijsku strukturu kao i morfijum. Takođe, oni pomažu u ublažavanju stresa i podizanju samopouzdanja.
Šta izaziva: Njihov proizvod su osećaji euforije i užitka. Međutim, oni imaju i smirujuće dejstvo. Zbog njih osećamo blagostanje i opuštenost. Mogu vas učiniti i omamljenima i pospanima. Nivo endorfina u telu ne raste samo tokom seksa već i tokom sportskih aktivnosti, učestvovanja u tuči, bolnih ozleda i gotovo u svakoj uzbudljivoj situaciji.

Adrenalin
Uloga: Aktivira simpatički deo nervnog sistema čime se povećava broj otkucaja srca i proširenje arterija, kako bi tokom odnosa krv brže stizala do mišića. Takođe uzrokuje i period oporavka u kojem je sledeći orgazam moguć tek dvadesetak minuta nakon seksa. Ova hemikalija pojačava cirkulaciju svakom kontrakcijom srca.
Šta izaziva: Adrenalin vas čini uzbuđenima i ubrzava rad srca.

Feniletilamin

Uloga: Podstiče oslobađanje dopamina u mozgu, a sam se oslobađa tokom seksa, najviše tokom orgazma. Zanimljivo je da je ovo jedna od hemikalija pronađena i u čokoladi.
Šta izaziva: Preplavljeni ste osećajem sreće i uzbuđenja.

Testosteron
Uloga: Povećava seksualni naboj i agresiju. Važan je za libido i seksualnu uzbuđenost. Muškarci i žene s manjim količinama testosterona često imaju i manji interes za seks.
Šta izaziva: Ukratko, čini nas uzbuđenim i seksualno jakim. Ako ste osetili napade samopouzdanja nakon seksa, to je zbog testosterona.

Serotonin
Uloga: Reguliše raspoloženje i ponaša se kao antidepresiv, doživljavanje orgazma je još jedna porcija serotonina više u mozgu.
Šta izaziva: Veselo, srećno, puni nade, ispunjeno... većina medicinskih antidepresiva sadrži serotonin čija je uloga da nas „podigne".

Kako naučnici tvrde, orgazmi su vrlo kompleksni i pravo je malo čudo da se uopšte doživljavaju. Zato treba uživati u njima što je više moguće...