Broj 51
Početna > Zanimljivosti > OBRADUJTE LJUBIMCE

OBRADUJTE LJUBIMCE

Bliži se vreme velikih slavlja, a praznično vreme je period kada više nego inače poklanjamo pažnju najbližima, rodbini, prijateljima, ali i kućnim ljubimcima

Kupite psu...
  Psi će se obradovati raznim štapićima, grickalicama ili kostima za žvakanje koji se mogu pronaći u specijalizovanim radnjama. Osim toga, psu povremeno treba kupiti i čokoladice namenjene specijalno za njih ili mu ponuditi vitaminske štapiće. Cena svih tih drangulija zavisi od kvaliteta i količine, ali manja pakovanja se mogu nabaviti za oko pedeset dinara.
  Ogrlice za pse koje se ne stavljaju oko vrata već preko grudnog dela i leđa, što je za njih prema mišljenju veterinara puno bolje, mogu se nabaviti za 300 dinara. Naravno, ima i onih skupljih. Cena povodaca se kreće od 150 dinara pa naviše, a ima ih od tri pa do pet-šest metara. Oni se sada mogu pronaći u raznoraznim bojama, tako da ih možete kompletirati sa kaputićima koji su zimi potrebni i psima, posebno malim vrstama. Takav poklon će verovatno više obradovati vlasnika nego samog psa, koji će biti oduševljen ukoliko dobije lopticu ili neku sličnu gumenu igračku, mirisne bombončiće ili keksiće.
 
  Kupite mački...
  I mačke, kao i pse, treba obradovati poklonom i pažnjom. One takođe vole grickalice, razne mačje bombončiće, štapiće, čokoladice, ali i ukusne konzerve koje se sada mogu pronaći sa različitim ukusima i kombinacijama s povrćem i umacima. Ako mačku inače hranite suvim briketima, biće vam zahvalna na promenjenom obroku. Osim hrane, možete joj pokloniti novu grebalicu, a ona će biti od koristi i vama, jer ćete pomoću nje uspeti da sačuvate svoj nameštaj od oštrih mačjih kandži. Međutim, grebalice nisu jeftine, one minijaturne, od kojih baš nema velike koristi, koštaju oko 1500 dinara, a one velike, s nekoliko postolja, kućica, ljuljaški, tunela za skrivanje i ostalim čudima, koštaju i mnogo više. Takva grebalica, ako je uskladite s bojom ostalog nameštaja, može lepo da se uklopi u dnevnu sobu. Investicija je isplativa jer velika grebalica mačkama postaje gotovo kao kuća, pa više nemaju velikog interesa za fotelje i krevete. Uz to, kad jednom kupite veliku i kvalitetnu grebalicu, tog troška ste pošteđeni sledećih nekoliko godina. Mačke još možete da počastite korpicom u koju će se rado zavući kad požele malo mira i samoće.
 
  Ostalim ljubimcima...
  U danima poklanjanja ne smete da zaboravite ni svoje druge ljubimce, ako ih imate. Papagaju poklonite novo ogledalce, a bilo kog pernatog mezimca možete obradovati sipinom kosti koja ima ukus vanile ili limuna.
  Ribicama stavite novu travu u akvarijum ili igračku prikladnu za njih. Smrznuta ili suva hrana životinjskog porekla, mušice i slično, i njima će stvoriti prazničnu atmosferu. Hrčak može dobiti novi točak za igru ili poslasticu.