Broj 51

LEK ZA SVE

LIMUN

Voće koje leči, osvežava i podmlađuje.Saznajte zašto je korisno jesti ga svaki dan

Stari Grci upoznali su ovo lekovito voće zahvaljujući makedonskom kralju Aleksandru Velikom koji ga je doneo iz Persije. Iz Grčke, limun je došao do Rimskog carstva gde je postao toliko popularan da su ga za vreme svojih ratnih pohoda nosili kao obaveznu namirnicu i na taj način se proširio po ostalim mediteranskim zemljama, uključujući i Španiju, iz koje su ga preko okeana u daleku Ameriku odneli moreplovci predvođeni Kolumbom. U 10. veku odigrao je veliku ulogu u medicini kao sredstvo u borbi protiv epidemija. Danas Kalifornija i ostale zemlje na zapadnoj obali SAD spadaju među najveće svetske uzgajivače agruma. Plemkinje na dvoru Luja XIV su ga koristile za negu usana, a i danas je popularan sastojak prirodne kozmetike. U aromaterapiji se koristi za podizanje raspoloženja i koncentracije pri radu.
 
  IZVOR VITAMINA C
  Pored naziva limun, ostali nazivi su : zitrone, le citronnier, lemon, limone. On je „lek za sve". Naravno, pod pretpostavkom da je neprskan i bez pesticida. Limun je lek za krvne sudove, protiv migrene, protiv starenja, za uklanjanje sunčanih i crvenih pega, poboljšava ten, obnavlja kožu i kosu, pomaže protiv stresa, a pri tom ne goji. Uništava bakterije, a ima i antiseptično (uništava klice) i diuretično (izlučuje vodu, a time i bakterije koje izazivaju bolesti) delovanje. Osim toga on osvežava, smanjuje temperaturu i visok pritisak, jača nervni sistem, srce i vene i sprečava reumatske tegobe. Delotvoran je i kod svih poremećaja probavnih organa, naročito kod dece. Pomaže kod bolnog grla, migrene i krvarenja iz nosa. Udisanje limunovog ulja pročišćava začepljene nosne kanale, a pomaže i kod problema sa krajnicima.
 
  LIMUN U KUHINJI
  Voćka limuna je veoma osetljiva na hladnoću, tako da se može uzgajati samo u toplim krajevima. U Evropi ga ima u Španiji, Portugalu, Italiji i Francuskoj. Iz ploda se vadi limunska kiselina, proizvode se parfemi i lekovi iz limunovog esencijalnog ulja, koristi se da poboljša ukus mnogim jelima i pićima.
  U kulinarstvu se limunov sok koristi, između ostalog, kao zamena za sirće u mariniranju povrća, ribe i belog mesa, jer omekšava hranu, koja pri tom ne menja miris. Limunova kora obogaćuje aromu mnogih slatkih i slanih jela, a upotrebljava se i u pravljenju likera i mnogih popularnih pića poput italijanskog likera Limončelo. Na Siciliji, koja je imala velike probleme sa snabdevanjem vodom za piće, oduvek se u sve zalihe vode stavljalo pola limuna, jer su ljudi  iz iskustva znali da limun dezinfikuje vodu, a moderna nauka je to i potvrdila.
 
 
  ZA LEPOTU
  Zbog dobrog delovanja na kožu i kosu, često je i važan sastojak kozmetičkih preparata. Hrapavoj i gruboj koži ruku i laktova daje mekoću, izbeljuje pege, otklanja neugodne mirise, čak i od luka i belog luka. Osim toga, pomaže i kod gljivičnih infekcija noktiju. Koži lica daje blistav sjaj, skuplja proširene pore, a deluje i protiv bora. Limunov sok hrani kosu, regeneriše oštećenu, suvu i lomljivu kosu, i čini je sjajnijom.