Broj 51
Početna > Lepi i zdravi > BOLEST HLADNIH DANA: UPALA PLUĆA

BOLEST HLADNIH DANA: UPALA PLUĆA

Pluća su veoma važan organ za normalno funkcionisanje organizma i svako njihovo oboljenje dovodi do ozbiljnog poremećaja zdravlja

Pluća su parni organ koji je smešten u grudnom košu, obavijena su plućnom maramicom, pri udisanju vazduha se šire, a pri izdisanju skupljaju. Putem dušnika, koji se dalje grana na bronhije i bronhiole, pluća se snabdevaju vazduhom bogatim kiseonikom koji se u plućima vezuje za crvena krvna zrnca, a potom transportuje na dalju upotrebu.

Jesenji i zimski meseci obiluju virusnim infekcijama koje najčešće zahvataju gornje disajne puteve (nos i grlo), a samo ponekad se spuštaju u donje disajne puteve (dušnik, bronhije i plućno tkivo). Ukoliko infekcija zahvati dublje delove disajnih puteva, razvija se upala pluća - pneumonija. Pored virusnih uzročnika, pri čemu nastaju tzv. atipične pneumonije, zahvaćenu regiju može da napadne i bakterijska infekcija. Ona je češća kod odraslih, i njihova zastupljenost je 60-80 odsto.
   
  Najčešći simptomi

  Bolest počinje nakon inkubacije 2-10 dana sa simptomima sličnim onima kod gripa. Upala pluća je oboljenje koje ima nagli početak koji je praćen povišenom (do 37,5 stepeni) ili visokom (39-40 stepeni) temperaturom, sa groznicom, vrlo često propraćenom drhtanjem. Prisutan je i osećaj iscrpljenosti i slabosti celog organizma. Javlja se pojačani, često uporni kašalj, koji je u početku bolesti suv, nadražajan, da bi posle nekoliko dana bio praćen iskašljavanjem sluzavog, sluzavo-gnojavog, a ponekad i sukrvičavog sekreta. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na bolesnike koji u iskašljaju imaju primese sukrvice ili krvi. Svi ovi simptomi su praćeni malaksalošću, slabošću bolesnika, kao i pojačanim znojenjem. Bolesnici se često žale na upalu gornjih disajnih puteva koju prate pojačano curenje nosa, zapušenost nosa, gušobolja, a može biti prisutna i groznica na usnama.
 
  Kako se lečiti
  U slučaju pojave simptoma, a posebno u slučajevima njihove jače ispoljenosti, obavezno se preporučuje konsultacija lekara koji će doneti odluku o terapiji. Ona se najčešće zasniva na mirovanju bolesnika, unosu mnogo tečnosti, vitamina, korišćenju lekova protiv visoke temperature i primeni antibiotika. Značajno je praćenje kliničkog toka bolesti, jer ukoliko dođe do pogoršanja opšteg stanja pacijenta, po proceni lekara, bolesnik se mora uputiti na bolničko lečenje.
 
  Neophodne mere radi bržeg izlečenja:
  - ležanje i mirovanje u krevetu kako bi se izbegle komplikacije i najmanje nedelju dana posle prestanka temperature
  - ishrana sa dosta vitamina (što više svežeg voća i povrća, uzimanje klica lucerke, pšenice, meda)
  - uzimanje dosta tečnosti (čaja, supe, sokova).
 
  Najbolja prevencija
  - Često pranje ruku.
  - Na jelovniku svakodnevno treba da se nađe voće i povrće bogato antioksidantima, mineralima i vitaminima. Uživajte u agrumima, paradajzu, paprikama i sirovom povrću koje sadrži mnogo vitamina C.
  - Vrlo važni su cink i magnezijum, koji podstiču proizvodnju limfocita. Cink se nalazi u mesu, ribi, kvascu i pšeničnim klicama, dok se magnezijum nalazi u integralnim žitaricama, sojinim klicama, mahunarkama, mesu i mleku.
  - Beli luk je koristan za disajne puteve, a može se jesti sirov ili kao dodatak kuvanim jelima.
  - Odbrambeni sistem ojačaćete i bavljenjem nekom fizičkom aktivnošću.
  - Pušenje je jedan od osnovnih faktora rizika za sve upale disajnih puteva.
  - Ne sme da se nosi vlažna odeća i obuća.
  - Vakcinacija protiv gripa za osobe starije od 65 godina, decu, hronične bolesnike.
  Poznato je da rano otkrivanje bilo kog oboljenja daje uspešnije rezultate u lečenju, pa je tako i sa ovim.
 
  Učestalost oboljenja
  Pneumonija je i danas čest uzrok smrtnosti, uprkos savremenoj antibiotskoj terapiji moćnog delovanja. U Velikoj Britaniji od upale pluća godišnje umre 60.000 osoba. Ova bolest odnosi 10 puta više života nego sve druge zarazne bolesti. U SAD pneumonija je među vodećim uzrocima smrti. U zemljama u razvoju infekcije donjih disajnih puteva su najčešći uzrok umiranja. Kod osoba starijih od 65 godina postoji povećan rizik od upale pluća. Kod starijih osoba postepeno slabe mehanizmi odbrane od infekcija i često su izloženi hroničnim bolestima kao što su hronična opstruktivna plućna bolest, bolesti srca, bubrega i jetre, dijabetes...