Broj 50
Početna > Lepi i zdravi > SAMOMASAŽA

SAMOMASAŽA

Ispucale usne, teške noge, umor, samo su neke od svakodnevnih tegoba koje nas muče. Rešenje je jednostavno - par kapi ulja i nekoliko minuta masaže pomoći će vam da se osećate odlično

Bez podbratka, molim!
  Pokoji suvišan kilogram i loše držanje dovoljni su da se pojavi podbradak. Podignite glavu smešeći se, a nadlanicom desetak puta pređite preko brade od jednog do drugog uha. Posle toga deset puta na isti način, pritiskajući, pređite rukom od prsne kosti, preko vrata do brade, uvek odozdo prema gore. Ovom masažom pospešujete cirkulaciju i učvršćujete tkivo.
 
  Za dobar početak dana
  Pre jutarnjeg tuširanja namažite se bademovim uljem. Rukama obuhvatite gležanj leve noge i nekoliko puta pritiskajući pređite gore-dole po potkolenici. Na isti načini izmasirajte i natkolenicu, a potom ponovite sve na desnoj nozi. Na kraju istrljajte telo širokim pokretima, a tretman završite hladnim tuširanjem.
 
  Za opuštanje
  Na dlanovima je bezbroj nervnih završetaka koji su povezani sa pojedinim organima. Namažite ruke uljem i pri tom lagano povlačite prste, a onda vrhovima prstiju jedne ruke nežno lupkajte dlan druge ruke. Na kraju, prstima jedne ruke lagano pritiskajte jamicu između palca i kažiprsta druge ruke. Upravo na ovom mestu nalazi se akupunkturna tačka „dolina mira".
 
  Protiv stresa
  Nervozni ste, neraspoloženi, pomalo depresivni... Probajte da se isključite i sklopite oči. Kažiprstom i srednjim prstom pritisnite čeone kosti oko dva centimetra iznad obrva. Povremeno ih protrljajte, a smirujući efekat i osveženje pružiće vam ulje od metvice.
 
  Za glatku kožu
  Koža usana je oko 20 puta tanja od kože lica pa nije nikakvo čudo što tako često ispuca. Pomešajte pola kašike ulja od jojobe sa jednom kapi eteričnog ulja od đumbira.
 
  Za odmorne oči
  Ako su vam oči crvene i umorne, preporučujemo vam masažu kineskom metodom „zan zhu", odnosno masažu „tačke skupljenog bambusa". Ova tačka nalazi se između obrva i korena nosa. Masirajte je palcem kružeći osam puta ulevo i osam puta udesno.
 
  Protiv bora
  Masaža pojačava limfnu cirkulaciju, prokrvljenost i snabdeva tkivo kiseonikom. Masažu izvodite dlanom od sredine čela, kao i od nosa i brade prema slepoočnicama. Područje oko očiju nemojte dirati jer ulja mogu nadražiti i oštetiti sluznicu oka. Na kraju kožu lica samo lagano štipkajte.
 
  Za noge
  Ukoliko većinu dana provodite sedeći, sigurno ste svesni činjenice da to nimalo ne prija vašim nogama. Razvija se osećaj težine jer krv teško putuje odozdo prema gore. Položite obe ruke u pregib kolena leve noge i desetak puta snažno potegnite prema dole preko lista. Potom ponovite isto, počevši od stopala prema kolenu. Sve zajedno ponovite na desnoj nozi. Dodatno možete cirkulaciju pojačati eteričnim uljima ruzmarina ili čempresa.
 
  Za vraćanje energije
  Ako vas usred radnog dana savladava umor, ne posežite odmah za kafom. Isti učinak imaće i masaža ušiju! Uhvatite uši između palca i kažiprsta i lagano ih protrljajte. Odmah ćete osetiti strujanje energije u ušima jer je telo počelo da proizvodi dopamin - hormon koji motiviše. Ova masaža efikasna je i bez ikakvog ulja.