Broj 50
Početna > Lepi i zdravi > PREDNOSTI I MANE SOLARIJUMA

BRONZANI TEN ILI ZDRAVLJE

PREDNOSTI I MANE SOLARIJUMA

Bronzani ten danas je modni imperativ, a solarijum je jedno od najpopularnijih mesta gde možete preplanuti i u zimskim danima. Međutim, koliko je solarijum zdrav?

U staroj Grčkoj i drevnom Rimu, žene su kredom bojile lice kako bi sačuvale beo ten, a od sunca su se štitile maramama, velovima, a kasnije šeširima širokih oboda. Bela put značila je i pripadnost višoj klasi, pa su dame iz tog vremena nastojale da se što bolje sakriju od sunčevih zraka. Danas je sve drugačije...
 

Gotovo da nema dame koja nije otišla barem jednom u solarijum. Najnovija istraživanja pokazuju da je kod žena uzrasta od 18 do 30 godina, koje posećuju solarijum 15 puta godišnje, otkrivena sedam puta veća sklonost ka melanomu, najtežem obliku kancera kože, nego što je to slučaj sa ženama koje ne posećuju solarijume. Ovaj podatak je zastrašujuć, posebno kada se ima u vidu da samo jedna mala izmena u ponašanju može da spreči pojavu smrtonosne bolesti. Međutim, veliki broj žena jednostavno zatvara oči pred istinom, najviše zbog toga što se posledice izlaganja veštačkom suncu mogu pojaviti i nakon 30 godina.

Većina žena misli da je solarijum zdraviji od prirodnog sunca, ali to je glavna dezinformacija koju zagovara industrija lepote. Proizvođači solarijuma tvrde da sijalice emituju 95 odsto UVA zraka, a da filtriraju veći deo UVB koji su odgovorni za nastanak opekotina.
 
  Veštačko sunce
  Jedina korist za zdravlje je ta što veštačko sunce u organizmu podstiče stvaranje vitamina D koji pomaže resorpciju kalcijuma i fosfora, elemenata neophodnih za životnu aktivnost. Takođe, primećeno je da su žene koje idu u solarijum manje sklone prehladama i infekcijama. S druge strane, ispijena čaša mleka mnogo je lakši, adekvatniji i iznad svega bezbedniji put do vitamina D. Osim toga, potreba organizma za pomenutim vitaminom može da se zadovolji sa samo 10 minuta izlaganja sunčevoj svetlosti, tri puta nedeljno. Zraci u solarijumu su nekoliko stotina puta jači od sunčevih zraka! Zbog toga se boja brže stiče u solarijumu. Neumerenost u izlaganju veštačkom suncu svakako dovodi do oštećivanja ćelija kože te se na njoj javlja neujednačena pigmentacija, popucali kapilari, mrlje, a gubi se prirodna elastičnost. Milioni žena spremni su da rizikuju zdravlje zbog kratkotrajnog zadovoljstva. Ipak, osobe kojima je solarijum zabranjen su žene sa bolestima štitne žlezde, hipertenzijom i dijabetesom, zatim onima koji imaju genetsku predispoziciju ka onkološkim bolestima, a osobe čija je koža prekrivena velikim brojem mladeža svakako treba da izbegavaju sunčanje. Ukoliko pijete antibiotike ili vam je koža pod upalom, solarijum treba izbegavati, a naročito se to savetuje trudnicama i dojiljama, kao i osobama izuzetno svetle puti.
 
  Pravila korišćenja solarijuma:
  - Boravak u solarijumu, čak i pod uslovom da imate veoma otpornu kožu, ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta.
  - U solarijumu najviše strada kosa, postaje lomljiva, gubi sjaj i vitalnost. Zato je potrebno zaštititi je od korena do vrha.
  - Zna se da UV zraci loše utiču na mrežnjaču oka. Oni prodiru čak i kroz zatvorene kapke, preko kojih je vezana crna traka. Za solarijume treba nabaviti sunčane naočare sa staklima presvučenim UV zaštitnim slojem.
  - Još jedna slaba tačka je koža usana jer ne stvara supstancu melanin, koja ima zaštitnu ulogu.   
  - Da se usne ne bi isušile i izgubile prirodnu boju, treba ih namazati balzamom za usne sa UV zaštitom.
  - Žene koje su prešle četrdesetu, trebalo bi da pokrivaju predeo grudi.
  - Pre solarijuma treba dobro obrisati kožu. Vrlo oprezno koristite parfeme, dezodoranse i druge parfemisane proizvode. Mnogi od njih su osetljivi na veštačko sunce i mogu da ostave na koži pigmentne fleke.
  - Deset sati nakon solarijuma ne teba koristiti pilinge, alkoholne losione i kreme dubinskog dejstva. Neposredno posle solarijuma blago hidrirajte kožu.