Broj 50
Početna > Lepi i zdravi > OSLOBODITE SE PERUTI

NEGA KOSE

OSLOBODITE SE PERUTI

Gotovo da ne postoji osoba kojoj se bar jednom u životu nije pojavila perut, a za 90 odsto stanovništva uporne bele ljuspice su povremen ili trajan problem. Mada nije zarazna, perut se, nažalost, ne može trajno izlečiti. Ne treba očajavati jer čaj od majčine dušice, maslinovo ulje i svež luk mogu efikasno da ublaže neprijatne probleme perutave kose

Perut je medicinski problem koji ne može ozbiljno da ugrozi ljudsko zdravlje. Ako je za utehu, subjektivne smetnje i nelagoda su jedini problemi. Odumrle ćelije kože glave se postepeno ljušte i umesto njih nastaju nove, ali ako se odumiranje ćelija ubrza, ostaci kože počnu da formiraju ljuspice, koje su zapravo perut. Formirane naslage različitih oblika i veličina počeće da otpadaju zadržavajući se na dlaci, što će sve ostavljati neprijatan estetski utisak.

Glavni uzročnik nastanka peruti je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno živi na našoj koži uglavnom ne izazivajući nikakve probleme. Međutim, u slučaju lakše upale ova gljivica može da izazove svrab dok crvenilo prati teže oblike peruti, odnosno seboreje. Tada se, pored upaljene kože glave, crvenilo može proširiti i na obrve, obraze, predeo iza ušiju ili na grudi.
 
  REDOVNO PRANJE
  Da biste sprečili pojavu peruti ili je bar držali pod kontrolom, trebalo bi, pre svega, da redovno perete kosu jer ćete tako sa nje ukloniti prljavštinu i prašinu koja može podstaći njeno nastajanje. Trebalo bi da menjate tri šampona protiv peruti jer svaki od njih ima malo drugačiji sastav. Ako imate blag šampon koji je delotvoran, koristite ga slobodno svakog dana.

  U slučaju da ne primetite poboljšanje, počnite da koristite jače šampone sa selenijum-sulfidom ili cink-piritioneom koji deluju najbrže jer sprečavaju ubrzano stvaranje novih ćelija. Salicilna kiselina i sumpor omekšavaju perut pa se ona lakše može ukloniti sa temena. Oni s antibakterijskim supstancama uništavaju bakterije i smanjuju mogućnost infekcije, dok oni na bazi katrana usporavaju proces stvaranja novih naslaga. U izuzetno problematičnim slučajevima preporučuju se šamponi na bazi katrana. Uvek prvo našamponirajte kosu i ostavite da deluje 5-10 minuta pa onda isperite. Zatim ponovo nanesite šampon, ali ga odmah posle nastanka pene isperite. Da bi šampon još bolje delovao, posle šamponiranja navucite kapu za plivanje i ostavite sat vremena pa isperite. Nije dobro stalno koristiti šampon na bazi katrana, već ga treba menjati običnim šamponom. Pošto katran potamnjuje kosu, plavuše bi trebalo da obrate posebnu pažnju da ne bi postale smeđe.
 
  PRIRODNI LEKOVI
  - Pripremite prirodni preparat od četiri kašičice osušene majčine dušice i pola šolje vode. Stavite na šporet i ostavite da voda proključa deset minuta, zatim čaj procedite i ohladite. Nanesite ga na čistu, suvu kosu, umasirajte i ne ispirajte. Polovinu ostavite kako biste postupak ponovili sledećeg dana .
  - Luk je bogat sumporom i ima lekovito svojstvo u borbi protiv gljivica koje podstiču stvaranje peruti. Trebalo bi da prepolovite glavicu crnog luka i njome istrljate teme. Možda će se neko zgroziti na ovakav recept, ali je on zaista efikasan a neprijatni miris luka ćete veoma lako ukloniti samo jednim šamponiranjem.
  - Lekovita svojstva imaju i beli luk i origano pa ih zato jedite ili direktno trljajte po temenu.
  - Četkicom nanesite na teme maslinovo ulje, stavite kapu za kupanje i ostavite 30 minuta da deluje. Kosu isperite šamponom protiv peruti.
  - Dnevno bi trebalo da provedete bar 30 minuta na svežem vazduhu i suncu.
 
  JOŠ NEKOLIKO SAVETA
  - Nemojte da grebete po glavi prilikom šamponiranja već teme masirajte jagodicama prstiju. To će vam pomoći da uklonite stvorene ljuspice, a da pri tom ne iritirate kožu.
  - Pažljivo s proizvodima za kosu. Ne morate da prestanete sa upotrebom gelova, pena ili lakova za kosu, ali pokušajte da ih koristite što ređe jer se na njih lako veže masnoća.
  - Kosu isperite jednom nedeljno sapunom na bazi sumpora i izbegavajte proizvode za kosu koji sadrže alkohol.
  - Nemojte koristiti jake fenove za kosu jer oni isušuju teme.
  - Smanjite stres jer on takođe podstiče nastajanje peruti.