Broj 50
Početna > Trpeza > NIŠTA KAO KISELI KUPUS

NIŠTA KAO KISELI KUPUS

Domaći kiseli kupus bolji je i zdraviji od onog koji se u prodaje u samoposlugama. Ako se još i napravi po savetima majstora, užitak je zagarantovan!

Za dobijanje dobrog kiselog kupusa treba da se usklade zapremina bureta, količina kupusa, vode i soli, temperatura u toku procesa kiseljenja kao i pravilno pretakanje. Savet je da se pripremi kupus čija je težina u kilogramima brojno jednaka polovini zapremine bureta u litrima. Tako napunjeno bure primiće za oko 10 odsto više vode od polovine zapremine praznog bureta. Količina soli u kilogramima treba da bude jednaka 4 odsto od količine vode izražene u litrima, kojom se bure naliva do vrha bureta. (Primer: bure 30 litara, kupus 15 kilograma, voda 16 litara, so 650 grama).
 
  SAVET MAJSTORA
  Kupus treba da bude čvrst sa tesno složenim listovima blago ružičaste boje. Sa glavica odstranite oštećene listove. Posle toga u korenu u sredini donjeg dela naprave se dva dublja zareza u obliku krsta dubine oko dva centimetra.
  Glavice se što snažnije guraju jedna uz drugu, birajući prikladne komade kako bi se ostvarilo najgušće slaganje. U šupljine između glavica ubacite polovine i četvrtine glavica, koje će se prvi ukiseliti. U dublji sud sipajte toplu vodu i kuhinjsku so. Mešajte dok se so potpuno ne rastopi. Potom sipajte u bure sve dok ne prekrije kupus. Nemojte nikako svu so odjednom sručiti u bure sa vodom. Kupus treba da bude pritisnut i da stalno bude pod vodom, što ćete postići plastičnom presom ili sa dve letvice ukrštene i uglavljene uz ivicu bureta.
 
  PRAVILNO PRETAKANJE

  Pretakanje je postupak kojim se voda vraća u bure. Najprostiji način je da se voda, koja istekne kroz slavinu, posudu po posudu vrati u bure. Drugi način je da se do dna bureta uroni crevo i ustima isisa voda, koja će se sa dna ulivati u posudu koju treba postaviti ispod gornjeg nivoa vode. U toku jednog pretakanja treba izmešati bar polovinu ukupne vode. Prvih 15 dana pretakati svakog dana. Drugih 15 dana jednom u dva dana. U periodu pretakanja vazdušni prostori između listova kupusa puniće se vodom pa će nivo vode u buretu opadati. Ovu vodu treba odmah nadoknaditi posoljenom vodom. Kada se ovaj početni period pretakanja završi, bure možete izneti na terasu. Narednih mesec dana pretačite jednom nedeljno, a potom svake druge nedelje. Posle mesec i po do dva, zavisno od potrošnje, u bure se može dodati novi kupus. Nove glavice treba smestiti dublje, kako bi se trošile kada se ukisele. Pored ukusa kiselog kupusa važan znak da je sve u redu je da raso skoro do kraja korišćenja ostane bistar. Ne smeju se pojaviti ni slojevi zgusnute bele pene po površini, koja lici na buđ.