Broj 50
Početna > Lepi i zdravi > KIKIRIKI

MOŽETE LI MU ODOLETI?

KIKIRIKI

Kikiriki je pomalo neobična biljka srodna pasulju i grašku. Koristi se u kulinarstvu, medicini i u industriji, gde se koristi na više od 300 načina

Stare Inke su uzgajale kikiriki pre 3.500 godina. Nakon toga su španski osvajači u 15. veku preneli kikiriki u Evropu i dalje po svetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Severnu Ameriku tek u 18. veku, i to iz Afrike. Međutim, neka istraživanja pokazuju da su i stari Kinezi pre čak 100.000 godina uzgajali ovi neobičnu biljku .
 
  Voće ili povrće?
  Kikiriki je povrće koje pripada porodici mahunarki. Deo raste iznad, a deo ispod zemlje i zato se naziva zemljanim orahom. U industriji se koristi na više od 300 različitih načina, od proizvodnje brašna, sapuna, deterdženta, plastike, sjaja za cipele, pa do krema, šampona i lekova. Bogat je belančevinama, vlaknima, mineralima, gvožđem, cinkom i vitaminima E i K. Ne sadrži holesterol.
 
  Gde se najviše koristi?
  Azija - treba samo baciti pogled u azijske recepte pa da se otkrije da je tamo kikiriki jedan od najčešćih sastojaka. Čest je dodatak povrću, a koristi se i u jelima sa piletinom, kao i u sosovima.
  Afrika - najviše ga koriste u Senegalu i Obali Slonovače. Koriste ga kao dodatak supama, a ulje kikirikija koriste u pripremi ribe i mesa.
 
  Da li ste znali?
  * Puter od kikirikija je nastao 1890. godine po ideji jednog američkog doktora koji je bio u potrazi za hranljivom i lako probavljivom hranom za svoje starije pacijente.
  * Jedan od najvećih proizvođača kikirikija na svetu je bivši američki predsednik Džimi Karter.
  * Istraživanja su pokazala da muškarci više vole da jedu čist puter od kikirikija, dok žene vole puter s komadićima.
  * Jedan australijski istraživač kaže da je proizveo automobil koji se pokreće, verovali ili ne, puterom od kikirikija.
  * Kikiriki je otišao čak i u svemir. Astronaut Alen Šepard ga je poneo u misiji na Mesec u Apolu.
  * Svetski rekord u jedenju kikirikija je 100 semenki (pojedinačno) u 59,2 sekunde.
  * Treba jesti samo sveže plodove kikirikija koji nisu užegli jer se na starim plodovima razvijaju mikroorganizmi koji u sebi sadrže kancerogeni otrov aflatoksin.
 
 
 Lek protiv tuberkuloze
  Istraživači s Univerziteta u švedskom gradu Linčepingu otkrili su da bi amino-kiselina agrinin, koje u izobilju ima u kikirikiju, mogla biti korisna u lečenju tuberkuloze. Do ovog zaključka došli su lečeći grupu od 120 Etiopljana obolelih od ove bolesti kojima su svakodnevno tokom mesec dana davali, uporedo s klasičnim lekovima, i gram agrinina (odnosno 30 grama kikirikija). Agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od bakterije koja izaziva tuberkulozu
 
  Puter od kikirikija
  Najpoznatija „prerađevina" je puter od kikirikija, koji je izmišljen 1890. godine, a promovisan kao zdrava hrana 1904. na Svetskom sajmu u Sent Luisu. To je mešavina kikirikija, biljnog ulja (najčešće takođe kikirikijevog) i malo soli. Neki sadrže i šećer i aditive koji poboljšavaju mazivost i sprečavaju odvajanje ulja.
  Lako ga je napraviti i kod kuće, mlevenjem kikirikija. Posle otvaranja mora da se čuva u frižideru, ne duže od šest meseci