Broj 50

NEPRIJATELJ BROJ 1

BORE

Kada se koži uskrati vlažnost, ona se brzo isuši i izbora. Bore su povezane sa gubitkom elastičnosti. Zato je neophodna pravilna nega

Nekoliko saveta dermatologa kako da sprečite i ublažite bore.
 
  U 25. godini                  
  Važno je sprečiti pojavu bora već od 25. godine života, tako što ćete koristiti proizvode koji bolje pripremaju kožu protiv uticaja spoljne sredine i vremena. Redovno hidriranje je od ključne važnosti kako bi se sprečilo da koža postane izborana. Treba koristiti proizvode sa visokim nivoom vlage, ali pored toga je vrlo važno zdravo se hraniti i voditi uravnotežen život.
 
  U 30. godini
  U ovom životnom dobu, površinske bore već mogu postati uočljive, jer se urezuju sve dublje u epidermis. Ovo se dešava zbog usporenog obnavljanja ćelija i površinskog isušivanja kože. Važno je sprečiti razvoj bora u samom početku. Istraživanja u oblasti kozmetike su doprinela da se danas mogu sprečiti i smanjiti površinske bore.
 
  U 40. godini
  Od ovog životnog doba pa nadalje, najveća pažnja treba da se pokloni očuvanju čvrstine i elastičnosti kože. Starenje je praćeno opuštanjem tkiva. Dublje bore i linije koje se formiraju dok se smejemo dosežu do dermisa, a bore na uglovima očiju i bore oko usana počinju da se produbljuju. Proizvode za negu koji pomažu da se koža oporavi treba kombinovati sa masažom lica koja će osnažiti tkivo.
 
  U 50. godini
  Sa prvim promenama vezanim za menopauzu i smanjenim lučenjem hormona, primetićete i promene na koži. Ovaj period je veoma važna prekretnica u životu vaše kože jer ubrzava procese starenja. Proizvodi za negu kože prilagođeni ovim hormonskim promenama neophodna su pomoć vašoj koži kao i smiren, opušten način života.
 
  USTA
  Usta se uvek pokreću: ona se smeju, govore, prave grimase, a sve to postepeno dovodi do stvaranja bora. Ova zona lica je naročito osetljiva jer joj nedostaju lojne žlezde i koža je veoma tanka. Hladnoća, vetar i sunce imaju najagresivniji uticaj na usne i zonu oko njih. Ako su vam usne ispucale, obavezno treba koristiti balzam za negu usana, a na zonu oko njih redovno nanositi proizvode za negu u skladu sa vašim tipom kože.
 
  OČI
  Koža u zoni očiju je izuzetno tanka i osetljiva, njena debljina je samo 0,5 mm, u poređenju sa kožom na drugim delovima lica koja je prosečne debljine od 2 mm. Ova zona se dva puta brze isušuje, a sa 22 mišića oko oka i 10.000 treptaja svakog dana, ovaj deo lica je u stalnom pokretu i naročito je podložan uticajima spoljašnje sredine. Redovno uklanjanje šminke, hranljivi proizvodi protiv bora i hidratacija moraju postati vaša svakodnevna rutina.
 
  PODBRADAK
  Starenje konture lica i vrata je prouzrokovano nedostatkom čvrstine, koja sve više opušta kožu. Čvrstina kože se oslanja na splet vlakana kolagena i elastina u srcu dermisa. Slobodni radikali mogu da oštete ovu strukturu, što dovodi do gubitka mehaničkih kvaliteta kože koja više ne prianja dobro na strukturu lobanje. Jednostavne samomasažne tehnike i proizvodi na bazi elastina i kolagena mogu uspešno da se odupru ovom problemu.