Broj 5
Početna > Lepi i zdravi > ZANOSNE USNE

ZANOSNE USNE

Smatra se da usne, uz oči, najviše doprinose lepoti našeg lica. Kad su one pune i istaknute, odaju mladalački i zdrav izgled, dok tanke i izdužene usne lice čine manje izražajnim. Osim toga, prvi znaci starenja i prve bore javljaju se upravo na koži oko usana.

Nežna koža usana vrlo je osetljiva, pa tokom hladnijih dana zahteva posebnu negu i zaštitu. Vetar, hladnoća i stalno vlaženje usana jezikom mogu dovesti do suvoće, ispucale kože i ranica nastalih usled upale. Usne nemaju prirodni odbrambeni sloj ni lojne žlezde, a gornji sloj kože je jako tanak i osetljiv.
  Danas na tržištu postoji paleta proizvoda koji nude zaštitu vašim usnama. Ako uveče, pre spavanja, namažete usne stikom ili kremom, ujutro ćete na nahranjene i mekane usne lakše naneti ruž. Ukoliko se odlučite da stik nanesete ujutro, uradite to deset minuta pre nego što stavite ruž da bi se dobro upio u kožu usana. Dobra sredstva za negu usana sadrže vazelin, parafin, vosak, visokovredna ulja (ricinusovo garantuje dugotrajan efekat), vitamin A, koji vlaži i omekšava kožu usana, vitamin E, koji neutralizuje slobodne radikale, i pantenol, neophodan za regeneraciju kože.
 
  Osnovni saveti za zdrave usne
 
  Ujutro:
  Rešite se suvih i oljuštenih usana - neka deo vašeg jutarnjeg rituala postane i četkanje usana mekom četkicom za zube ili vlažnom frotirnom krpicom. Nakon toga, namažite usne balzamom i bićete spremne za ruž.
  Tokom dana:
  Izbegavajte preterano izlaganje suncu - to može da isuši usne baš kao i ostatak tela. Ako mnogo vremena provodite napolju, predlažemo "tri u jedan" ("trostruki") ruž, koji istovremeno i vlaži i štiti usne od sunca.
  Pre spavanja:
  Poklonite svojim usnama pojačanu dozu vlažnosti. Priuštite im malo čiste, bogate vlage svake večeri, i uskoro ćete se buditi s mekšim usnama.
  Mali trik: ukoliko nemate balzam za usne, možete ih nahraniti i kremom za područje oko očiju, vrlo je delotvorna i nežna.
 
  Nega dečjih usana
  Posebnu pažnju treba posvetiti nezi dečjih usana, jer ih ona često vlaže. Postoje stikovi posebno namenjeni deci, s mirisom i ukusom voća. Prirodni su i ne predstavljaju opasnost u slučaju unošenja u želudac. Treba imati na umu da dugotrajno vlaženje i iritacija dovode do upale kože oko usana, koja ružno izgleda i teško se leči.
  Osobe koje pate od hepatitisa, kao i svako drugi za vreme skijanja, kad su usne više izložene ultraljubičastim zracima, treba da koriste sredstva koja u sebi sadrže zaštitni faktor protiv štetnih zraka.
 
  Bore oko usana
  I koža oko usana je sklona stvaranju bora. Sad postoje specijalne kreme za negu kože oko usana, koje sadrže sastojke koji jačaju vezivno tkivo. Tako će se sitne bore iznad gornje usne lagano izravnati, pa se ruž za usne više neće razlivati. Ako je isušivanje jače izraženo, na površini usana pojaviće se deblji sloj mrtvih ćelija u vidu ljuštenja, pucanja i upale usana.
 
  Ispucale usne, kako god lepog oblika bile, sigurno nikog neće privući. Nasuprot tome, vlažne, glatke usne najbolje zadržavaju ruž, ali i bez šminke deluju sočno i zavodljivo.
 
Autor: Suzana Stanarević