Broj 5
Početna > Lepi i zdravi > SVE IMA ROK TRAJANJA

Zdrava šminka

SVE IMA ROK TRAJANJA

Sve proizvode koji čudno mirišu ili neobično izgledaju odmah bacite, jer im je sigurno prošao rok trajanja

Koliko puta ste počeli da se šminkate i pomislili da senka već predugo stoji na polici, ili da je maskara "malo" suva? Svi proizvodi za šminkanje imaju rok trajanja, i to relativno kratak. Iako je na 95 odsto proizvoda datum proizvodnje utisnut, često je problem to što se nakon kraćeg korišćenja te oznake na proizvodu izbrišu. Ponekad na kozmetičkim proizvodima uzalud tražimo onu oznaku koja bi nam rekla da li je još dobar za upotrebu, ali to što ona nije naznačena ne znači da je trajanje neograničeno. A, tamo gde su napisani, datumi ne moraju mnogo da znače, jer sve zavisi o načinu korišćenja, temperaturi na kojoj je proizvod stajao i ostalim "sitnicama".
 
  Ne upotrebljavajte staru šminku
  Svaki kozmetički proizvod posle izvesnog vremena gubi svoje početne karakteristike, a tada može izazvati neželjene posledice po zdravlje. Često nismo ni svesni štete od korišćenja proizvoda kojima je istekao rok trajanja, jer ona nije odmah vidljiva. Da li će zatvoriti pore, iziritirati kožu ili oči, izazvati alergiju, crvenilo ili peckanje, upalne procese i slično, zavisi i od osetljivosti vaše kože i od proizvoda koje koristite.
  Iako na njima ponekad nije istaknuto, karmini, maskare, senke i slični preparati imaju svoj rok trajanja.
  Maskara je proizvod čiji je rok trajanja definitivno najkraći. Kvalitet maskare opada od trenutka kad je prvi put otvorite. Što je proizvod više na vazduhu, to se više kvari. Na nekim kutijama piše da je rok trajanja maskare tri godine, ali to važi sve do trenutka dok je ne otvorite i počnete da je koristite.
  Kreme za lice najčešće potrošimo pre isteka roka. One koje držite na hladnom i tamnom mestu treba proveriti nakon šest do dvanaest meseci, masku nakon godinu, dve, a mleko za čišćenje možete koristiti do dve godine, pod uslovom da ga čuvate na sobnoj temperaturi i da je dobro zatvoreno.
  Puder u prahu i kamenu i rumenilo traju godinu do dve, u zavisnosti od kvaliteta proizvoda. Nemojte koristiti proizvode koji su promenili boju, niti pudere u prahu koji su se zgusnuli i stvrdnuli, jer su izgubili vlažnost.
  Lak za nokte se može koristiti godinu do dve. Lako ćete primetiti kad više nije dobar, jer se zgusne i ne nanosi se pravilno.
  Ruževi i sjajevi za usne obično traju jednu do dve godine. Njih nije dobro izlagati suncu i svetlosti, kao i bilo kakvom drugom izvoru toplote. Ovi proizvodi će trajati duže ako ih po toplom vremenu čuvate u frižideru.
  Senke za oči u kamenu ili prahu zadržavaju zadovoljavajuć kvalitet i do dve godine. Tečne senke imaju kraći rok trajanja, kao i svi tečni proizvodi.
  Olovke za oči i usta traju od jedne do tri godine. Što ih više koristite, to im kvalitet opada, ne samo zbog toga što ih tako i brže trošite, nego što se na njima nakuplja sve više bakterija. Ajlajneri traju najkraće i po pravilu ih je najbolje koristiti maksimalno šest meseci od datuma otvaranja.
  U praksi, svakom od proizvoda prosečan vek trajanja je 30 meseci. Ali, to je rok pre početka upotrebe.
  Kad maskaru, kremu ili ruž počnete da upotrebljavate, koliko dugo će zadržati željeni kvalitet zavisi od još nekih činilaca. Ako proizvod sadrži više vode, brže se kvari, jer je voda pogodna sredina za razvoj bakterija. Važna je i temperatura. Zato je kozmetiku bolje držati u hladnijoj prostoriji (oko 18 stepeni), nego u kupatilu.
 
  SAVETI
  Kremu ne vadite prstima, već koristite čistu plastičnu lopaticu. Kozmetika u tubi traje duže, jer kroz manji otvor prodire manje bakterija.
  - Najbolje je upotrebljavati manja pakovanja i ne gomilati kozmetičke zalihe.  
 
Autor: Suzana Stanarević