Broj 5
Početna > Lepi i zdravi > POVRĆE I ŽITARICE SMANJUJU MIOME

Zdravi zalogaji koji leče ženske reproduktivne organe

POVRĆE I ŽITARICE SMANJUJU MIOME

Žene koje imaju miome trebalo bi što pre svoj jelovnik bogat mastima da zamene onim u kome je dosta biljnih vlakana. Pokazalo se da loša ishrana menja nivo estrogena u krvi, a on je odgovoran za nastanak mioma. Ukoliko već postoje, vegetarijanskom ishranom i vežbama može se sprečiti njihov dalji rast, pa čak i preventivno delovati da se ne pojave novi

Povrće i žitarice su najbolji izvor proteina. Posebno je korisno pripremati proso, heljdu, zob i integralni pirinač. Ove žitarice se kuvaju sa celim zrnom, na laganoj vatri, tako što se na stavljenu količinu zrna doda četiri puta više vode. Treba kuvati sve dok ne nastane kremasta smesa. Ovako bi trebalo svakodnevno pripremati zrna žitarica.
 
  Jedite male količine mahunarki i graškastog povrća. Poznato je da sojino zrno i namirnice od soje sadrže velike količine fitoestrogena, posebno dva izoflavona - genistein i daidzein. Mahunarke, kao što su grašak i sočivo su takođe izuzetni izvori proteina. Veoma su korisni i krompir, šargarepa, papaja i mango, jer podstiču telo da proizvodi progesteron i tako uravnoteži funkciju jajnika smanjujući estrogensku dominaciju, koja izaziva miome.
 
  Namirnice od soje uključuju tofu sir, obogaćeno sojino mleko, miso. I od raznih drugih vrsta mahunarki, kao što su japanski i španski grašak i sočivo, mogu se pripremiti ukusna jela.
 
  Ukoliko ne možete da se odreknete mesa, onda ga uzimajte samo u malim količinama. Dnevna količina ne bi trebalo da bude veća od komada koji bi stao u vaš dlan. Meso bi trebalo da bude samo od životinja koje su prirodno hranjene, a ne od onih koje su dobijale antibiotike i hormone. Pretpostavlja se da hormoni za rast goveda, antibiotici ili pesticidi mogu da interferiraju s metabolizmom ženskih polnih hormona u crevima (uticaj na crevnu floru i upliv u enterohepatičku recirkulaciju estrogena). Crveno meso - svinjetinu, govedinu i jagnjetinu, tj. ovčetinu, pileće, ćureće meso i uobičajene mlečne proizvode pune hormona treba potpuno izbegavati. Idealna zamena za mleko i mlečne proizvode su sojino mleko i proizvodi od soje. Soja pored fitoestrogena sadrži i obilje biljnih vlakana, a pored toga je i dobar izvor minerala: kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i fosfora, kao i vitamina B grupe.
 
  Izbegavajte velike količine lekova, alkohola, pržene hrane, kafe i bilo kakvih prerađenih ili industrijski obrađenih namirnica, jer one opterećuju jetru. Pijte najmanje dva litra obične vode dnevno, čime ćete poboljšati rad creva i bubrega. Cilj je da se uklone suvišni estrogeni iz organizma, a to ćete najbolje postići ispravnom funkcijom organa koji izlučuju estrogene.
  Svakodnevnom vežbom se može sniziti prevelika koncentracija estrogena. Kod sportistkinja koje se intenzivno bave sportom, prevelika telesna aktivnost toliko snizi nivo estrogena da dolazi do potpunog izostanka menstruacije. U slučaju mioma se ne predlaže takva sportska aktivnost već redovna, umerena vežba, koja je vrlo korisna i pomaže telu da se oslobodi viška estrogena.
 
  Kad su u pitanju vitaminski dodaci, većina nutricionista preporučuje dodatak vitamina E, 400 jedinica, dva puta dnevno, i vitamina C s bioflavonoidima, 1g dnevno nekoliko puta. Ukoliko se, usled obilnih krvarenja, pojavi malokrvnost, potrebno je uzimati gvožđe i folnu kiselinu. Neki autori preporučuju uzimanje ulja noćurka, 100mg tri puta dnevno. Tinktura rusomače, petnaest kapi tinkture u malo vode tri puta dnevno može zaustaviti jako krvarenje.
  Ishrana i promena životnih navika kojima se snižava previsok nivo estrogena osigurava ono što je potrebno organizmu u borbi protiv mioma, ili barem u borbi protiv njihovog daljeg napredovanja. Osim toga, primenom takvog programa se reguliše telesna težina, podstiče dobro opšte stanje, što je sve daleko bolje od konvencionalnih metoda koje mogu imati i štetne posledice.