Broj 5
Početna > Lepi i zdravi > OBAVEZNO PRANJE RUKU

Svet bacila oko nas

OBAVEZNO PRANJE RUKU

Ukoliko ste skloni razboljevanju, sada je sezona kad je moguće da ćete "zakačiti" neki virus. Svakodnevno dolazite u kontakt s milion bacila, i to samo pre ručka. Dobra vest je da je vaša koža prirodni štit. Naime, bacili moraju da se zavuku u nos, oči ili usta da biste se zarazili (tamo dospevaju kad dodirnete nešto što na sebi ima bacile, a zatim dodirnete oči, nos ili usta). Predstavljamo vam mesta na kojima se nalazi najviše bacila koji mogu da ugroze vaše zdravlje.

Mobilni telefon
  Iznenađujući podatak je da prosečan mobilni telefon na sebi nosi 300 puta više bacila neko daske u javnom toaletu. Međutim, većina tih bacila je vaša, pa vam oni ne mogu naškoditi. Potrudite se da operete ruke nakon korišćenja tuđeg telefona.
 
  Kuhinjski sunđer
  Neki naučnici tvrde da je kuhinjski sunđer verovatno najopasnija stvar koju ćete danas dodirnuti. Prosečni sunđer ima 7,2 milijarde bacila u svojim šupljinama, a većina njih su ešerihija koli ili kampilobakter, bakterije koje uzrokuju trovanje hranom. Da biste ih uništili, potrebno je da sunđer ubacite u mašinu za sudove svaki put kad je uključujete. Neki bacili će preživeti i ovaj tretman, pa ćete svaki put kad sunđerom brišete kuhinju, u stvari, širiti bacile. Stručnjaci preporučuju da zamenite sunđer bar jednom mesečno.
 
  Usne vašeg dečka
  Ukoliko vaš dečko ima prehladu, savet je - nemojte da se ljubite. Hladni virusi imaju tendenciju da se prenose preko nosa, a ne usana, ali za svaki slučaj nemojte biti blizu prehlađene osobe.
 
  Hemijska olovka
  Bacili koji se nalaze na hemijskoj olovci su posledica korišćenja iste od strane mnogo ljudi. Naime, naučnici tvrde da bacili na površini olovke mogu da žive ceo dan i zato preporučuju da koristite samo svoju olovku.
 
  Daska na WC šolji
  Na dasci WC šolje i oko nje nalazi se mnoštvo bakterija, naročito ešerihija koli. Vaš toalet je, u stvari, isti kao javni toaleti koji se čiste svaki dan. Uprkos ovim činjenicama, naučnici tvrde da nije verovatno da ćete se razboleti zbog ovih bacila. Vaša koža je stvorila odbrambeni mehanizam i oni vam ne mogu ništa ukoliko perete ruke nakon svakog korišćenja toaleta. Ti bacili mogu da vam naude jedino ukoliko ih putem ruku unesete u digestivni trakt, kad oni mogu da uzrokuju dijareju. Stručnjaci preporučuju da dasku, ako je podignuta, spustite koristeći toaletni papir ili papirnu maramicu. A, što se tiče zaštitnih papira za dasku, stručnjaci tvrde da nisu neophodni, osim ukoliko ne planirate da ostanete dugo u toaletu.  
 
  Četkica za zube
  Vaša četkica za zube je jedan od vodećih nosilaca bakterija. Najpoželjnije je da čuvate četkicu u za to predviđenim plastičnim kutijama. Bakterije koje se nalaze u kupatilu mogu vrlo lako da dospeju i do četkice. Oni na njoj mogu da žive 24 do 48 sati, pa je dobro da između dva pranja zuba pustite četkicu da se dobro osuši. Inače, četkicu treba menjati na svaka tri meseca.
 
  Novac
  Bakterije ešerihija koli i stafilokok su najzastupljenije na novcu, ali ih nema dovoljno da bi uzrokovali bolest, navode stručnjaci.
 
  Kancelarija
  Prema istraživanjima mikrobiologa na Univerzitetu Arizona, prosečna osoba na poslu dodirne 30 stvari u jednom minutu. To znači da se na vašim rukama nalazi mnoštvo bakterija koje ste pokupili s tastature, radnog stola, telefona ili dokumenata. Da biste se sačuvali od bolesti, operite ruke pre nego što jedete na poslu i vodite računa da ih ne približavate licu.
 
  Kako se boriti protiv bacila
  Stručnjaci tvrde da je redovno pranje ruku najbolji način borbe protiv bacila. S pranjem ruku stvari stoje isto kao sa upražnjavanjem seksa, jer ljudi tvrde da to rade više puta nego što je istina, kažu stručnjaci. Nije vam potreban čak ni specijalan antibakterijski sapun, jer je jedna studija pokazala da oni na bacile nemaju veći efekat od običnih sapuna. Dovoljno je da ruke perete sapunom i toplom vodom onoliko dugo koliko vam je potrebno da dva puta otpevate pesmu "Danas nam je divan dan". Ukoliko vam toalet nije u blizini, koristite antibakterijska sredstva za ruke koja u sebi imaju bar 60% alkohola - ona deluju skoro kao i pranje ruku sapunom.
 
  KOLIKO JE NEZDRAVO
 
  Jesti hranu koja je pala na pod?
  Pet sekundi je dovoljno da se bakterije kao što su ešerihija koli zadrže na keksu ili bomboni.
 
  Testirati šminku u radnjama?
  Najmanje 75% testera je zaraženo nekom od bakterija, streptokokom, stafilokokom ili ešerihijom koli. Zato se preporučuje da boje karmina ili senke testirate na svom dlanu, nikako na licu!
 
Autor: Suzana Stanarević