Broj 5
Početna > Prica > MAMA U TRENDU

Snežana Dakić-Mikić

MAMA U TRENDU

Snežana Dakić- Mikić je novinarka koja je kvalitetnim radom uspela da od svog imena napravi brend. Godinama je važila za jednu od najpoželjnijih neudatih žena, ali od 30. oktobra 2005. godine ona je svom potpisu pridodala još jedno prezime.

Posle venčanja iz snova sa Vladimirom Mikićem, na svet je došla Laura, mamina i tatina princeza. Otkako se udala i postala mama, Snežanin život se promenio. Posvetila se u potpunosti porodici i ćerkici Lauri. Ističe da je majčinstvo unelo promene u njen život, ali i da se dogodilo u pravo vreme. Kako se snašla u novoj ulozi, Snežana kaže:

Da li je neko bio sa Vama kada ste saznali da ste u drugom stanju? Ko i na koji ste način proslavili tu informaciju?
U to vreme smo smišljali gde ćemo praviti svadbu. Vlada je kupio test za trudnoću u apoteci jer je bio siguran da sam u drugom stanju, mada mi je ciklus kasnio samo jedan dan. Tako je i bilo. Nisam mogla da verujem! Bili smo presrećni i te večeri smo otišli na večeru da proslavimo.

Kome ste prvo saopštili radosnu informaciju?
Odmah smo javili roditeljima, mada do kontrolnog pregleda ni sama nisam smela da poverujem da sam zaista u drugom stanju.

Da li ste želeli dečaka ili devojčicu? Zašto?
U stvari sam mislila da želim dečaka i da nosim dečaka. Čak smo i smišljali muška imena. Ali intuicija me prevarila i zapravo mi je laknulo što je devojčica. Mislim da će mi biti jednostavnije vaspitanje.

Jeste li želeli da Vaš suprug prisustvuje porođaju, da li je prisustvovao?
Želela sam, ali nije bilo moguće jer se očekivala komplikovana operacija (carski rez). Mislim da muževi treba da prisustvuju porođaju da bi više cenili napor koji žena podnosi donošenjem deteta na svet; a i da bi imali više razumevanja za period oporavka.

Šta mislite o epiduralnoj anesteziji, da li ste je i sami koristili?
Mislim da je olakšanje prirodnom porođaju, ali nisam za epidural carski rez. Ne bih volela da sam budna kad mi seku stomak, vade posteljicu, ocenjuju bebu, zašivaju i sl. Ja sam bila pod totalnom anestezijom, a pošto sam od trećeg meseca znala da ću imati carski rez, nisam strepela od porođaja.

Postoji teorija da ako puštate klasičnu muziku bebi dok je još u stomaku, dete će biti inteligentnije. Da li ste to i sami praktikovali?
Čula sam da bebe vole prijatnu muziku, ali ne i da to utiče na inteligenciju. Nisam upražnjavala muzičke seanse, mada sam nameravala. Jednostavno, beba je još u stomaku delila svakodnevicu sa mnom. Kažu da se bebe vezuju za određenu muziku pa ih je lakše uspavati ili hraniti. Mi smo Lauri prvih par meseci puštali ”Mocarta za bebe” pred spavanje i življe kompozicije za buđenje, kao neku vrstu rituala, koji uvodi u spori ritam noći ili dinamiku dana.

Šta mislite o teoriji da bebe, dok su još u stomaku, komuniciraju sa svojom okolinom?
Sigurno je da bebe i čuju i osećaju dok su u stomaku. Zato sam nastojala da izbegnem stres i bila sam spokojna trudnica. Laura je bila prilično nemirna u stomaku, ali takav joj je temperament. Srećom, imale smo usklađen ritam spavanja, pa me nije noću budila.

Šta ste jeli u trudnoći, da li ste imali neke posebne zahteve?
Jela sam tzv. kuvanu hranu, raznovrsnu, sve što se preporučuje trudnicama, ali umereno. Izbegavala sam ugljene hidrate, jer oni goje, ali daleko od toga da sam držala dijetu.

Koliko ste se ugojili u trudnoći i koliko vam je trebalo da povratite svoju liniju nakon trudnoće?
Ugojila sam se oko 15kg i to zato što sam morala da mirujem u trudnoći. Ali brzo sam povratila liniju i to bez dijete i sporta. Metabolizam je to regulisao sam, pa sam već posle mesec dana nosila šorc i minić, posle dva stare farmerke, a posle tri sam imala staru kilažu i počela sa laganim sportom. Jer na stomačiću mora duže da se poradi, pošto čak i kada nemate sala ostane ispupčen i mora da se vežba.

Koliko je bilo teško pronaći garderobu u Srbiji za mamu U Trendu?
Nosila sam uobičajenu garderobu, ali za 1-2 broja veću: pantalone elastične, spuštenog stomaka, bluze i džempere malo duži model i streč haljine. Volela sam da mi je sve pripijeno, jer sam u širokim stvarima izgledala mnogo krupnije.

Ko je odlučio o imenu deteta?
Vlada je bio siguran da želi da ima ćerku po imenu Laura, a ja nisam imala ženskog favorita. Želeli smo ime koje je simbolično i retko - Laura ima značenje ‘’ovenčana lovorovim vencem’’ i ujedno je otmeno i glamurozno ime.

Ko vam je najviše pomogao kada se Laura rodila?
Vladina mama je bila tu, a Laura joj je peta unuka, tako da sam bila mirna. A i babica mi je prva dva meseca dolazila svako veče pošto sam imala puno mleka, pa je trebalo paziti, a pomogla mi je i da prebrodimo Laurine grčeve koji su bili najjači oko večernjeg podoja.

Kako ste se osećali kada ste prvi put ugledali Lauru?
Bila sam začuđena i uplašena koliko je mala i kako su joj sićušna usta. Jedva sam uspevala da je podojim. Na sreću, nije plakala i htela je da sisa, što je za porodilju najveća satisfakcija.

Planirate li drugo dete?
Volela bih, ali tek za tri, četiri godine. Mislim da je to zlatna razlika i za decu i za roditelje.

Autor: Suzana Stanarević