Broj 5
Početna > Lepi i zdravi > LEPE I NEGOVANE RUKE

LEPE I NEGOVANE RUKE

Lepe i negovane ruke i nokti imaju veliku ulogu u utisku koji ostavljamo na druge i odraz su naše celokupne nege.

Dobro negovane ruke i nokte žene i muškarci povezuju sa seksi izgledom, dok zapušten izgled odbija podjednako kao masna kosa. Ruke redovno negujte, a ovo posebno važi za osetljivu kožu sklonu pucanju. Ako vaši nokti nisu čvrsti i često pucaju ili se listaju, možda vam nedostaje vitamina i minerala, pa bi bilo dobro da se obratite lekaru. Ima i zdravih žena čiji nokti jednostavno nisu čvrsti, pa je u tim slučajevima bolje održavati nokte kraćima, nego ih uporno puštati i imati polomljene nokte.
  Na ruke posebnu pažnju treba obratiti tokom zime. Vremenski uslovi u kombinaciji sa slabijom ishranom mogu da dovedu do toga da koža ruku postane suva i osetljiva. Sve i da ne primetite promenu kvaliteta kože, na ove procese ukazaće pouzdan "indikator" stanja ruku - nokti. Naime, najčešće prvo stradaju nokti (postanu krti i iskrzani), što je signal da treba početi s upotrebom neke blage kreme, ali i pojačati dozu proteina u ishrani.
 
  MASKA ZA RUKE
  Kao i na koži lica i tela, i na našim rukama se stvaraju mrtve ćelije, koje je peporučljivo ponekad ukloniti. Vaš dodir će postati mekši, a ruke glatke i nežne.
 
  Sastojci:
  1 dl maslinovog ulja
  nekoliko kapi limuna
  Potreban vam je i par gumenih rukavica. Maslinovo ulje zagrejte na laganoj vatri, dodajte mu nekoliko kapljica limuna i tom smesom bogato namažite ruke. Potom navucite gumene rukavice, a nakon pola sata ruke isperite sapunom i vodom.
 
  Parafinska kupka
  Parafinska kupka je namenjena intenzivnoj nezi, vlaženju i stimulaciji dubinskog sloja kože. Nakon nege, koža je izuzetno meka i glatka.
  Parafinsku kupku najbolje je primeniti nakon manikira ili pedikira i temeljnog čišćenja kože, koje takođe uključuje odstranjivanje odumrlih ćelija epiderma (piling). Takođe je izuzetno blagotvorna za ublažavanje reumatskih tegoba.
  Ovaj tretman počinje temeljnim pranjem i dezinfekcijom ruku. Parafinska kupka zagrejana je do 52 stepena Celzijusova. Ruke se potapaju do lakata. Zatim se na trenutak izvade iz kupke, ponovno se potapaju i tako otprilike pet puta, sve dok se ne formira debeo sloj voska (parafina). Zatim se na ruke stavlja plastična kesa, a preko nje još i frotirna rukavica, da se toplina što duže održi. Kad se vosak ohladi i postane neproziran, uklanjamo ga. Za ovaj tretman potrebno je otprilike 20 minuta, a nije na odmet držati i duže. Tretman se završava relaksirajućom masažom ruku, sve dok se krema potpuno ne upije. Ne preporučuje u sledećim slučajevima: osetljivost kože na toplotu, oštećenje kože (rane, bubuljice, ekcemi, akne). Isti tretman možete primeniti i na stopalima.
 
  Postoji niz sitnih radnji kojima možete popraviti stanje kože:
  - Ne morate tragati za specijalnim i skupim kremama, dovoljno je da izgradite naviku svakodnevne nege ruku (npr. da pred svaki izlazak namažete ruke tankim slojem losiona).
  - Ako je koža ispucala, pre svakog dodira s vodom ruke namažite kremom ili uljem za negu ruku.
  - Fleke od duvana ćete odstraniti s malo navlažene vate na koju ste stavili nekoliko kapi hidrogena (20 procenata).
  - Ne bacajte koru od isceđenog limuna jer njome možete odstraniti mrlje od čišćenja povrća ili premazati ruke posle pranja veša, sudova. Tako će se sprečiti crvenilo. Naravno, ruke potom namažite i kremom za negu.
  - Pranje sudova se, nažalost, ne može izbeći, ali dok taj posao obavljate, možete bar istovremeno i da negujete ruke. Dakle, pre nego što počnete da perete sudove, namažite ruke debljim slojem kreme za negu ruku, navucite gumene rukavice i obavite posao koji vam predstoji. Po završenom poslu, skinite rukavice, a preostali krem utrljajte u kožu.