Broj 49
Početna > Lepi i zdravi > ZDRAVLJE NA TANJIRU

Hrana za jačanje imuniteta

ZDRAVLJE NA TANJIRU

Sa dolaskom hladnijih dana sve su češći problemi sa zdravljem. Pad imuniteta dovodi do toga da postajemo podložni prehladama, alergijama i bolovima. Zato baš sada treba povesti računa o ishrani

Pet osnovnih prehrambenih proizvoda koji mogu da utiču na imunitet.
 
  Crveno meso
  Dnevno je dovoljno uneti samo 100 grama crvenog mesa. Idealno je ako je meso bez masnoća. Takvo meso je glavni izvor cinka u organizmu. Manjak cinka u znatnoj meri povećava podložnost različitim infekcijama. Cink pospešuje proizvodnju belih krvnih zrnaca, neophodnih za borbu protiv bakterija i virusa. Zalihe cinka mogu da se dopune konzumiranjem piletine, jogurta i drugih mlečnih proizvoda. Morski plodovi takođe sadrže mnogo cinka.
 
  Šargarepa
  Zbog visokog sadržaja vitamina, pre svega provitamina A, raznih minerala i drugih korisnih sastojaka, šargarepa se preporučuje deci, trudnicama i osobama izloženim fizičkom i umnom naporu. Kuvana šargarepa je svarljivija od sveže. Protiv anemije treba uzimati bar 150 grama šargarepe i 100 grama njenog soka. Vitamin A je neophodan za zdravlje kože, koja predstavlja prvu liniju zaštite imunološkog sistema. Jer mnoge štetne bakterije prodiru u naš organizam upravo kroz kožu i sluzokožu.
 
  Pečurke
  Najnovija istraživanja pokazuju da pečurke povećavaju broj belih krvnih zrnaca i čine ih aktivnijim u borbi protiv bakterija i virusa. One su niskokalorične, bogat su izvor belančevina i minerala, pre svega kalijuma, fosfora i gvožđa. Vitamini D1, B1, B2, A i C takođe čine sadržaj tkiva mnogih gljiva. Šampinjoni su odličan izbor a ima ih na svim pijacama.
 
  Čaj
  Čaj je tradicionalan napitak Engleza i bliskoistočnih naroda. On je jedno od najboljih sredstava protiv prehlade. Istraživanja pokazuju da samo jedna šolja crnog ili zelenog čaja dnevno povećava sposobnost organizma da se odupre prehladi. Čaj sadrži polifenole, koji ubijaju slobodne radikale. Oni nanose veliku štetu DNK i ubrzavaju starenje. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, a u čaju ima mnogo više antioksidanata nego u povrću i voću.
 
  Jogurt
  Redovno uzimanje jogurta povećava zaštitnu funkciju organizma. Jogurt je koristan ako pijete ili ste upravo pili antibiotike.