Broj 49
Početna > Zanimljivosti > SOBNE BILJKE ZIMI

SOBNE BILJKE ZIMI

Za vreme hladnih dana sobne biljke često propadaju. Da biste imali lepo cveće u toku cele godine, potrebno je da znate kako i gde biljke čuvati, koliko i kada ih zalivati i kako ih pravilno negovati tokom zime

Zimi biljke moraju da se prilagode novim uslovima u zatvorenom prostoru. Za opstanak biljke potrebna je svetlost, vlažnost vazduha, adekvatna temperatura i pravilno zalivanje.

Vlažnost vazduha. Potrebe biljaka za vlažnim vazduhom su različite. Opšte pravilo je da je većim biljkama potrebno 40 odsto, dok je manjim potrebno 50-60 odsto vlažnosti vazduha. Vlažnost vazduha možete da povećate orošavanjem odstajalom vodom sobne temperature u ranim jutarnjim časovima, postavljanjem raznih posuda sa vodom na radijatore ili peći. Važno je da se biljke drže na udaljenosti od dva do tri metra od grejnog tela.

Temperatura. Temperatura vazduha u prostoriji treba da bude između 15-20 stepeni Celzijusa. Pojedine biljke kao datura, oleander, bugenvilija, neke palme, hristov venac, hrizanteme, treba držati na temperaturi 4-10 stepeni. Ciklame i azaleje vole hladniji prostor 10-13 stepeni. Kaktusi se čuvaju u svetloj prostoriji gde temperatura ne sme da bude niža od osam stepeni i ne treba ih zalivati da bi naredne godine cvetali.

Presađivanje. Zimi biljke miruju pa ih zato ne treba presađivati. Ako smo primorani da to uradimo, onda koristimo novu zemlju, a biljke presađujemo u broj veću saksiju. Mineralna đubriva se dodaju biljkama samo u periodu intenzivnog rasta (proleće, leto i rana jesen). Međutim, postoje vrste koje cvetaju u toku zime (kamelija, božićna zvezda, božićni kaktus...) ili krajem zime (azaleja, ciklama, kalanhoja), kao i one koje cvetaju u toku cele godine kao što su ljubičice i one se moraju prehranjivati.

Zalivanje. Koliko treba zalivati neke biljke zavisi od vrste, mesta na kome se nalazi, kao i temperature u prostoriji. Ako je soba svetla i topla, biljke treba češće zalivati. Biljke koje cvetaju u toku zime treba češće zalivati, a one koje se u to vreme odmaraju ređe. Biljke koje cvetaju potrebno je zalivati samo dva puta nedeljno.

Koje biljke vole vodu, a koje ne
Ako je temperatura u stanu veća od 20 stepeni, u sredinu rozete bromelija (lisnate i cvetajuće biljke kao što su ananas, indijansko pero, tilandzija, ehmeja...) treba sipati vodu, ali ne kvasiti suviše supstrat. Palme zalivajte jedanput u 10-12 dana. Dracenu, kroton i fikuse zalivajte jedanput u 10-15 dana. Božićni kaktus koji cveta u decembru i januaru, ne treba zalivati sve dok se ne pojave cvetni pupoljci. Biljke koje cvetaju u toku zime ili krajem zime zalivaju se svaka dva do tri dana, čim se primeti da se zemlja prosušila. Ovo važi i za ciklame, kamelije, azaleju... Afričke ljubičice, iako cvetaju u toku zime, ne podnose mnogo vlage pa ih treba zalivati umereno iz tacne. Na zalivanje kaktusa i sukulenata (biljke mesnatih listova) treba u toku zime zaboraviti, ukoliko se čuvaju na temperaturi 8-10 stepeni. Ako se čuvaju na sobnoj temperaturi, zalivaju se na 20-30 dana. Biljke koje u toku zime zahtevaju hladnije mesto i temperaturu 5-10 stepeni zalivaju se tek toliko da ne budu suve. Vodena palma mora biti dobro zalivena tokom cele godine. Voda za zalivanje treba da odstoji i da bude sobne temperature.