Broj 49
Početna > Lepi i zdravi > SIGNALI KOJE VAM ŠALJE TELO

Simptomi bolesti

SIGNALI KOJE VAM ŠALJE TELO

Stručnjaci veruju da se svaka bolest može primetiti po ukupnim promenama organizma, ali i da se na promenama nekih delova tela može primetiti skoro svaka bolest. Zato, obratite pažnju na signale koje vam telo šalje

Koža
  Ako koža počne da vas svrbi, postane isušena ili počne da se ljušti, možda se radi o lišajevima. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, ali najčešće se pojavljuju na laktu, zglobovima i iza kolena. U retkim slučajevima takve pojave mogu ukazivati i na probleme s jetrom. Ako primetite da vam je koža promenila boju i poprimila narandžastu ili žućkastu nijansu, možda se radi o preteranom unosu hrane koja sadrži beta-karoten. Žućkasta koža može biti i signal problema s jetrom ili žutice, pa bi, ukoliko primetite takve promene, trebalo hitno da se obratite lekaru. Ako vam koža iznenada postane nečista, možda se radi o tegobama želuca, cistama na jajniku ili upalama bešike. Umorna i pepeljasta koža signal je dehidracije, nedostatka vode u telu. Dehidraciju možete testirati tako što ćete se uštinuti za unutrašnju stranu ruke. Ako se koža ne vrati istog trenutka, znači da ne pijete dovoljno vode.
 
  Kosa
  Prerana pojava sedih je znak da vam nedostaje vitamin B12, između ostalih zaslužan za rast zdrave kose i pigmentaciju. Ako vam je kosa iznenada oslabila i postala tanka, može da se radi i o nedostatku unosa nekih minerala. Ovim problemom najčešće su pogođene žene u pre i post menopauzi.
 
  Oči
  Ako primetite crvenilo ili istaknutije kapilare na beonjači, možda se radi o iritaciji ili infekciji. Tada bi trebalo da bacite svu kozmetiku stariju od šest meseci. Ukoliko se stanje ne promeni kroz nekoliko dana obratite se lekaru.
  Podočnjaci mogu signalizirati anemiju, a isto to signalizuju i bledunjavi kapci koji su izgubili ružičastu boju. Bled izgled nastaje zbog toga što telu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Stanje možete popraviti unosom gvožđa. Ako primetite titranje oka, možda je u pitanju prehlada živca ili očnog mišića. Čuvajte se promaje i zaštitite se ukoliko izlazite na vetar. Titranje oka može biti prouzrokovano i nedostatkom magnezijuma.
  Umorni i spušteni kapci najčešće signalizuju pospanost, a mogu biti prouzrokovani lošim osvetljenjem ili preteranim gledanjem u ekran kompjutera. Vežbe za oči mogu ojačati očne mišiće i sprečiti spuštanje kapaka.
 
  Desni
  Krvarenje desni može nastati zbog loše oralne higijene, ali i zbog različitih upalnih procesa. Loša ishrana, previše alkohola, zagađena okolina, sve to može uticati na promene. Može biti i znak trudnoće jer hormonske promene omekšavaju zubno meso. Ukoliko primetite da su vam zubi manji ili oštriji, moguće je da u snu stružete zub o zub. Neki ljudi stružu zubima kada su pod stresom, neki zbog lošeg zagriza, jer jezik nema mogućnosti da se odmori u udobnom položaju. Struganje zubima može izazvati glavobolje, mišićnu napetost i bolove u vilici.
 
  Usne
  Ispucale i isušene usne su ponekad prouzrokovane anemijom zbog nedostatka gvožđa. Ali, to može biti i upozoravajući znak dijabetesa ako primetite i druge simptome poput gubitka težine i češću potrebu za uriniranjem. Blede usne su signal nedostatka gvožđa, ali i srčanih ili plućnih tegoba.