Broj 49
Početna > Lepi i zdravi > PROBLEMI SA KIČMOM

Šta je to kiropraktika?

PROBLEMI SA KIČMOM

Malo ko bi poverovao da astma i predmenstrualni problemi mogu da nastanu zbog lošeg držanja tela. U situaciji kada se kičma „razlabavi", dobrodošla je pomoć kiropraktičara, koji vraća pršljenove i zglobove na svoje mesto

Kiropraktika počiva na naučnoj činjenici da nervni sistem upravlja i koordinira svim funkcijama u telu. Loše držanje, slabi mišići usled nedostatka vežbe, loša ishrana, sportske povrede, previše mekan krevet ili stres mogu biti neki od razloga za loše držanje. Kiropraktika se ne fokusira samo na deo tela koji nas trenutno boli, već sagledava u kakvom je stanju ceo organizam. Pojednostavljeno gledano, zamislimo da se od kičme granaju nervi koji idu ka svakom vitalnom organu u dva smera. Ako je neki nerv „uklješten", doći će do upale na tom mestu, pojaviće se bolovi i trpeće organ ka kome ide taj nerv.
  Glavobolje, problemi sa sinusima, nesanica, hronični umor, bolovi u ušima, neuralgija, akne, virusna groznica, gnojna angina, aritmija srca, bronhitis, želudačne smetnje, nizak pritisak, anemija, čirevi, nadutost, reumatizam, išijas, problemi s bešikom, slaba cirkulacija u nogama, hemoroidi, svrab, bolovi u „repu" kičme prilikom sedenja... Sva ova oboljenja mogu da nastanu zbog problema sa kičmom.
 
  „Peglanje" kičme
  Kiropraktičari rukama vrše kontrolisanu silu na zglobove koji su se razlabavili ili im je kretanje postalo ograničeno. Povrede tkiva mogu nastati zbog neke nezgode, nepravilnog podizanja teških predmeta, stresa, lošeg držanja i dugog sedenja. Oštećeno tkivo izloženo je fizičkim i hemijskim promenama koje će izazvati upalu, bol i ograničeno kretanje bolesne osobe. Oslobađanje „uklještenog" tkiva i vraćanje kičme u pravilan položaj omogućiće telu da ozdravi. Posle intervencije kiropraktičara pacijenti ponekad mogu da osete blagu upalu ili bol koji obično nestaje za 12 do 48 sati.
 
  Kome pomaže kiropraktika
  Kiropraktika se najčešće koristi da bi se otklonili bolovi u:
  -    vratu i ramenima
  -    napetost i bolovi u mišićima
  -    smanjena pokretljivost
  -    glavobolje zbog iskrivljenog vratnog dela kičme
  -    osećaj škripanja u vratu
  -    neuralgični bolovi u rukama ili nogama
  -    diskopatija
  -    išijas i lumbago
  - trzajne povrede vrata i prateći simptomi kao što su bolna i smanjena pokretljivost, glavobolja, mučnine i vrtoglavice
  -    skolioza i kifoza
  -    bolna stanja pri sedenju
  -    bolovi u donjem delu leđa.
 
  Prvi odlazak kod kiropraktičara
  Pacijent koji prvi put dolazi na pregled kod kiropraktičara treba da ponese rendgenski snimak svoje kičme. Lekar će na osnovu pacijentovih tegoba i obavljenog pregleda odrediti dalju terapiju. Kiropraktičar može da leči sve osobe koje imaju probleme sa kičmom - od dece, trudnica pa sve do starijih osoba.
 
  Faze lečenja
  Kad je kičma zdrava, ne postoje vidljivi znakovi degeneracije i između diskova je isti razmak.
 
  - U prvoj fazi deformacije kičmeni stub menja svoj položaj mada razmak između diskova može i dalje da bude normalan. U početnoj fazi degenerativnih promena nervna tkiva će postati osetljiva pa je tada cilj kiropraktike da vraćanjem kičme u normalan položaj oslobodi pritisak na živac koji je nastupio zbog lošeg položaja pršljenova. Zavisno od stanja u kome se pacijent nalazi, terapija može da traje od četiri nedelje do tri meseca.
 
  - U drugoj fazi nastavlja se deformitet kičme, s tim što se pomeraju i diskovi. Napredovanjem degenerativnih promena dolazi do atrofije nerava. Kod ovakvih pacijenata kiropraktičar treba kičmu da vrati u normalan položaj, obnovi upaljene nerve, vrati im cirkulaciju, a mišićima, tetivama i ligamentima povrati snagu i simetriju. U ovom slučaju terapija traje od četiri nedelje do tri meseca, u zavisnosti od stanja pacijenta.
 
  - U trećoj fazi degeneracije kičme pojavljuje se razmak između pršljenova. Napreduje okoštavanje, dolazi i do atrofije nervnog tkiva. Kada nastupi ova faza bolesti, cilj kiropraktike je da održi zdravlje kičmenog stuba, spreči dalje medicinske probleme i maksimalno poboljša pacijentovo stanje. Terapija traje onoliko koliko je pacijent spreman da se posveti svom zdravlju.