Broj 49
Početna > Poznati > ELVIS PRISLI

Tragičan kraj kralja rokenrola

ELVIS PRISLI

Elvis Prisli, jedna od najznačajnijih ličnosti svetske muzičke industrije, baršunastim glasom, zavodljivim njihanjem kukova i milionima prodatih albuma, stekao je titulu kralja rokenrola koji je i nakon smrti na samom vrhu prodavanosti

Elvis Aron Prisli rođen je 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici u Misisipiju. Njegov brat blizanac rođen je mrtav, pa je Elvis odrastao kao jedinac, u veoma siromašnoj i strogoj religioznoj porodici. Kao dete je pevao u crkvi, a sa deset godina je pobedio na takmičenju u pevanju u školi. Sa porodicom se 1948. godine preselio u Memfis, gde je i maturirao 1953. godine. Posle škole je radio kao vozač kamiona, a pohađao je i večernju školu za električare. Krajem 1953. godine, u studiju prijatelja, snimio je pesmu posvećenu majci, koja je dugo bila privatno vlasništvo, a koja je danas veoma vredan unikat. Na snimanju je privukao pažnju vlasnika jedne veće izdavačke kuće, na čiji je poziv počeo da sprema svoj prvi album.

Njihanje kukovima
Njegovi prvi singlovi "That's All Right, Mama" i "Blue Moon Kentucky", imali su veliku lokalnu popularnost, a njegov stil odevanja, muzika i pokreti označili su nastanak rokenrola. Uspeh za uspehom se nizao i ubrzo je Elvis počeo da se pojavljuje u popularnim nacionalnim radio i TV emisijama. Njegovi pokreti tokom nastupa bili su za ono vreme skandalozni i veći deo javnosti ih nije odobravao. Za tadašnje konzervativno društvo Elvis je bio oličenje zločestog momka koji kvari mladež. Istina je da bi publika, pogotovo ženski deo, jednostavo pomahnitala svaki put kad bi Elvis zaplesao. Njegove noge u početku su podrhtavale od straha. Tada je shvatio da ima nešto u tome kako izgleda dok mu se tresu noge i lepršaju nogavice, pa je tremu razradio u ples. Kasnije je pričao da ga sama muzika tera na igranje. Karijeru prekida u periodu od 1958. do 1960. godine, dok je bio na odsluženju vojnog roka. Kada se vratio muzici, ona je već postala unosan biznis. Prisli je jedini pevač tog vremena koji je prodavao albume u nekoliko miliona primeraka. Imao je i uspešnu glumačku karijeru tokom koje je snimio 31 film, uglavnom mjuzikla. Ubrzo je Elvis izdao i prvi album, nazvan jednostavno „Elvis Prisli".

Legendu nije zanimao seks
Kao jedinac izrazito privržen majci Gledis, Elvis nikad nije uspeo da uspostavi zdrav odnos sa ženama. Mnoge njegove pratilje nisu mu čak ni bile ljubavnice, neke su govorile da je impotentan (Pegi Lipton), a čak je i njegova žena Prisila Prisli priznala da muzičku legendu seks nije previše zanimao. Njegova slava je počela da bledi šezdesetih godina. Do tada verna publika, počela je da smatra njegove filmove staromodnim, a na muzičkoj sceni pojavile su se još neke zvezde, koje su nudile drugačiji stil, poput Dorsa i Grejtful Deda. Ipak, to ga nije sprečilo da i dalje pravi hitove, naprotiv, upravo su u to vreme nastali "Viva Las Vegas", "A Little Less Conversation", "In the Ghetto", "Suspicious Minds". Međutim, mnogi privatni problemi počeli su da izlaze na površinu - zavisnost od lekova, nezadovoljstvo filmskom karijerom, bračni problemi. Sve to je rezultiralo lošim koncertima. Tačka sa koje više nije bilo povratka predstavlja definitivni razlaz sa suprugom Prisilom, koja odvodi i njihovu ćerku sa sobom. Svedoci govore da kao da se od tog trenutka potpuno prepustio i predao. Razvod je ozvaničen u januaru 1972. godine. „Zabava je moj život, mislio sam da ona to razume kada se udala za mene. Volim da učinim ljude srećnim, a moj život je nesrećan i uništen" - rekao je on tada. I kao što je 1958. godina, kada je otišao u vojsku i kada mu je umrla majka, označila nov period u Elvisovom životu i karijeri, tako je razvod od Prisile označio početak definitivnog prepuštanja sudbini i drogama. Bio je svestan da se lagano ubija uzimanjem silnih pilula, ali nije mogao protiv toga da se bori. Život mu se činio preteškim. Imao je na milione obožavalaca, ali se on osećao usamljenim.

Droga ga je uništila
Svi koji su sa njim bili bliski brinuli su se što je uzimao drogu. Kralj je bio navučen na sedative, antidepresive i tablete za spavanje. Ponekad bi se toliko nakljukao sedativima da je jedva disao. Uzimao je kvejlud, koji je u Holivudu poznat kao ljubavna droga. Pomoćnicima je naređivao da mu nađu lekara koji je bio voljan da mu prepiše tablete. Kada jednom prilikom nisu uspeli u tome, po rečima njegovog polubrata, Elvis je skočio na sto, izvukao pištolj i rekao: „Ako ja to hoću, kupiću celu prokletu apoteku! Dobiću šta hoću! A vama je bolje da shvatite da ćete biti ili na mojoj strani, ili ćete biti protiv mene!" Koncerti su mu često bili prave katastrofe, ponekad bi reči svojih hitova morao da čita sa tabli koje su držali pomoćnici, a često je pričao nepovezano.

Sve mu je oprošteno
Ipak, obožavaoci su mu oprostili sve. Poslednji javni nastup imao je 26. juna 1977. godine, a umro je 16. avgusta iste godine u svom domu u Grejslendu. Džindžer Olden, Prislijeva poslednja devojka, kaže da je neposredno pred smrt pokušala da ga spreči da uzme drogu. Odbio je rekavši: „Treba mi". Analizom krvi u njegovom telu je pronađeno deset vrsta droga, uključujući kodein, morfijum i kvejlud. Prislijevom ličnom lekaru Džordžu Nikopulosu je na tri meseca bila oduzeta dozvola pošto je utvrđeno da je Elvisu i nekolicini drugih pacijenata prepisivao prevelike doze droge. Udruženje lekara Tenesija osudilo ga je na tri godine uslovne kazne.

Grejslend, dom Elvisa Prislija i mesto gde je sahranjen, u avgustu ove godine primio je na desetine hiljada posetilaca koji su došli da odaju počast kralju rokenrola povodom tridesete godišnjice smrti.

Elvis je vladao pop i rok scenom 21 godinu i iza sebe je ostavio:
1. kapital u vrednosti od 5 milijardi dolara
2. 800 000 000 prodatih ploča
3. 56 zlatnih singlova
4. 14 zlatnih albuma,
5. 31 film
6. 107 pesama na Bilbordovoj listi
7. 18 No.1 hitova
8. 62 000 000 obožavalaca (registrovano 1977. godine)

Elvis je sredinom sedamdesetih anonimno učestvovao u jednom kafiću na takmičenju njegovih imitatora i osvojio je treće mesto!

O ELVISU SU REKLI
- „Svaki put kada se osećam loše, kada padnem, ja pustim nešto od Elvisa i osećam se super."
Pol Makartni

- „Elvis je bio moj idol i još uvek je."
Klif Ričard

- „Bitlsi se nikada ne bi pojavili da nije bilo Elvisa."
Pol Makartni

- „Pre Elvisa nije bilo ništa."
Džon Lenon

- „On je bio najveći prirodni talenat na svetu, jer nikada nije uzimao časove."
Roj Orbinson

- „Ja sam samo pevač, Elvis je oličenje cele američke kulture."
Frenk Sinatra

- „Niko, ali niko mu nije ravan i nikada neće ni biti."
Mik Džeger

- „Elvis je moja religija. Za njega bih prodavao enciklopedije od vrata do vrata."
Brus Springstin

- „Ne divim se nikome osim Elvisu Prisliju. On je bio najljubazniji, najskromniji čovek kojeg sam ikada upoznao." Muhamed Ali

- „Elvis je najveći bluz pevač današnjice".
Džo Koker

- „Ništa me nije doticalo dok nisam čuo Elvisa. Da nije bilo njega, nikada ne bi bilo ni Bitlsa."
Džon Lenon