Broj 49

Koren koji leči

ĐUMBIR

Od davnina je koren đumbira poznat kao začin, međutim, ništa manje vredna nije ni njegova lekovitost, sposobnost za podizanje energije, jačanje organizma i smanjivanje bolova

Da đumbir ima magično dejstvo, tvrdili su još pre 3000 godina istočnjački lekari. Od davnina se gajio u tropskim predelima jugoistočne Azije, a nešto kraće i u Indiji. Đumbir se pominje u spisima Konfučija oko 500. godine p.n.e. U Kini, Indiji i Japanu se najviše upotrebljava u medicini i farmaciji, ali i u kulinarstvu, posebno u makrobiotici.

Svež i sušen đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke.
Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušen koren se koristi za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj... Snažan je antikoagulans (sprečava zgrušavanje krvi), sprečava mučnine. Izvrstan je lek protiv migrene. Deluje antireumatski i protiv artritisa. Efikasan je i protiv virusa gripa.

Đumbir u medicini
Upotrebljava se kao prevencija prehladama, ali je odličan i pri povišenoj temperaturi. U vidu obloga, veoma je dobar i za ženske probleme. Novija ispitivanja u Australiji pokazala su da đumbir (supstanca gingerol) ubrzava metabolizam podstičući tkivo da potroši 20 odsto više kalorija nego uobičajeno. Istraživanja Medicinskog centra u Majamiju pokazuju da koren đumbira ublažava bolove u zglobovima. Ako se redovno uzima, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije poželjno uzimati ga uveče pre spavanja jer može izazvati nesanicu. Đumbir je i blagi afrodizijak.

Đumbir u kuhinji
Koristi se svež, sušen, mleven ili u prahu, ukiseljen ili ušećeren. Korisno je znati da se njegova ljutina pri čuvanju na temperaturi od 12,5 stepeni Celzijusa petostruko povećava, i da mu se boja menja. Poseduje i proteolitičke enzime koji cepaju kazein i kolagen. Primera radi, na taj način se mekoća mesa značajno povećava. U svakom slučaju, treba imati na umu da se ovo dejstvo gubi na temperaturama većim od 70 stepeni. Kao začin koristi se svež ili suv, ceo, mleven i kandiran.
Može se upotrebiti u pripremi peciva, slatkiša, kompota, likera, piva, jela sa mesom, za kandiranje, za marinade, jela sa pirinčem, čokolada, supa od pilećeg mesa, pečurkama. Svež đumbir može da se održi u frižideru do tri nedelje. Veće količine neoljuštenog đumbira možete staviti u zamrzivač. Tako zamrznut lako se seče, ljušti i renda. Najbolje je u jela stavljati svež. Oljuštite ga, izrendajte ili naseckajte, i tek pred kraj kuvanja dodajte ga jelu, tako će jelo imati blagu aromu, ne tako ljutu.

ENERGETSKI NAPITAK
Sastojci
Pola kašičice svežeg đumbira (sitno iseckanog)
Pola kašičice lanenog semena (samlevenog)
Med

Priprema
Sve pomešati, dodati negaziranu mineralnu vodu, sok od limuna, grejpfruta i pomorandže