Broj 49
Početna > Zanimljivosti > BUDITE KREATIVNI

Kako nastaju dobre ideje?

BUDITE KREATIVNI

Koliko puta ste sami sebi rekli da nemate inspiraciju ili kako niste naročito kreativni? Da li ste se ikada zapitali šta se krije iza pojma kreativnost, šta ona označava i kako se rađa

Kreativnost ili stvaralaštvo označava misaoni proces kojim se dolazi do rešenja, ideja, umetničkih oblika, teorija ili proizvoda koji su jedinstveni i novi. Ona daje nove, originalne proizvode u materijalnoj ili duhovnoj sferi, pri čemu se ti proizvodi ne mogu pripisati imitaciji već ranije postojećih proizvoda jer su od njih bitno drugačiji.
 
  Ako ste i sami u kreativnoj krizi, pokušajte nekim od navedenih načina da je povratite.
 
  Čitajte
  Baš kao i telu, i mozgu je potrebna energija. Dobar način da nahranite mozak je proučavanje ideja pametnih ljudi. Biografije i profili uspešnih ljudi mogu da budu inspirativni jer vam se čitanjem njihovih biografija nudi mogućnost da shvatite na koji način su oni trenirali svoje mozgove.
 
  Iskoristite kreativno raspoloženje
  Problem s idejama je što se one najčešće pojavljuju slučajno, a ne onda kada su nam potrebne. Ne dopustite da vas to zaustavi. Kada ste u kreativnoj fazi, iskoristite to maksimalno. Dopustite dobrim idejama da se pojavljuju neograničeno. Razrađivati ih možete u drugoj fazi raspoloženja.
 
  Beležite ideje
  Kada se javi dobra ideja, ne oslanjajte se na pamćenje, jer ćete je zaboraviti. Snimite ili zabeležite ideju i to što pre. Nije bez razloga rečeno Pametan piše, a glup pamti.
 
  Napravite kreativno okruženje
  Ponekad nam je za buđenje kreativnosti potrebna samo promena sredine. Mozak se nesvesno prilagođava uslovima u kojima se nalazi. Ručak u italijanskom restoranu će sigurno podstaći drugačije ideje od ručka u stanu. Ako ste u kancelariji, izađite, idite u park, zoološki vrt... Morate otići na neko novo mesto gde će misli imati slobodu.
 
  Preskočite generacijski jaz
  Dečije misli su uvek sveže i neopterećene društvenim i socijalnim okolnostima i ograničenjima. Često se kaže - Treba se uzdići na nivo deteta! Razgovor sa najmlađima može da vam pomogne da uđete u jednostavan svet. Pitajte decu za mišljenje o problemu koji pokušavate da rešite.
  S druge strane, trebalo bi da se konsultujete i sa starijima. Oni su puni iskustva i možda poseduju rešenje za vaše nedoumice.
 
  Držite se onoga što znate
  Lepo je dopustiti mislima da lutaju, ali ponekad je potrebno držati se područja u kom ste stručni. Ne pokušavajte da rešite finansijski problem ako ste dizajner, ili obrnuto. Ako vas okolnosti nateraju da krenete u drugu oblast, o svojoj ideji razgovarajte sa stručnjakom.
 
  Proširite postojeće ideje
  Ideje su nalik računarima. Stalno morate da ih nadgrađujete. Iskoristite ideje iz prošlosti kao temelj i gradite na njima, poboljšajte ih.