Broj 47
Početna > Zanimljivosti > VRATITE SJAJ SVOM DOMU

Korisni saveti

VRATITE SJAJ SVOM DOMU

Knjige i časopisi koji se gomilaju, ukrasne sitnice na policama bez obzira na to kako uredno bili složeni, izazivaju nemir u nama - tvrde stručnjaci za feng šui. Prvi korak ka dobrom raspoloženju - bacite se na sređivanje...

Da li će vaš dom biti prijatno i udobno mesto zavisi od vas i od toga koliko je sređen. Ukoliko ne obratite pažnju i na najsitnije detalje ili zapustite stan, naći ćete se usred haosa u kom je teško ostati miran. Zato, na vreme počnite sa čišćenjem i raspremanjem.
 
  Detaljno izglancajte kuhinju
  Kuhinja je deo našeg doma koji se najčešće prlja, a na dnevnoj bazi najčešće se čisti šporet i radna ploča jer su ove površine najizloženije mrvicama i kapljicama ulja. Ali, šta je sa zidovima? Potrebno je i sa njih ukloniti svu onu prljavštinu koja se taložila mesecima. Odakle početi? Pre svega, sklonite sve praktične i ukrasne sitnice sa zidova, a ako su zidovi obrađeni keramičkim pločicama, prebrišite ih sunđerom na koji ste naneli sredstvo za uklanjanje masnoće. Osim zidova, tu su i kuhinjski elementi, prekidači, kvake, mali električni aparati... Neka i oni zablistaju.
 
  Čišćenje nameštaja
  Najbolje sredstvo za čišćenje nameštaja od trske ili pruća je voda u koju ste nacedili malo limuna. Što se stolica i kožnih fotelja tiče, najbolje se čiste pivom. Ukoliko vam brigu zadaju pukotine na nameštaju, ne očajavajte. One se mogu zatvoriti žutim (pčelinjim) voskom. Odmah zatim vosak izravnajte sa površinom nameštaja pomoću zagrejanog noža. Kako bi vaš nameštaj uvek bio blistav, u jednu flašu sipajte čašu ulja i čašu vinskog sirćeta i dobro promućkajte. Jednom mesečno namažite nameštaj ovom tečnošću i zatim ga dobro izglačajte.
 
  Za blistave podove
  Detaljno i redovno čišćenje podova produžiće njihovo trajanje i lepotu. Da bi vaš mermerni pod sačuvao sjaj, dovoljno je da ga istrljate vinom i krpom natopljenom u belo sirće. Vremenom se između daščica parketa stvore pukotine u kojim se taloži prašina i prljavština. Dobro očistite parket i trudite se da usisivačem usisate prljavštinu iz pukotina, a onda napunite pastom od tutkala i strugotine hrastovog drveta. Kada se to osuši, uglačajte žicom za parket, a potom premažite lakom ili voskom za parket.
 
  Dubinsko čišćenje tepiha
  Pored običnog usisavanja tepiha, ponekad ih možete i obrisati suvom pamučnom krpom u pravcu dlake. Barem jednom godišnje detaljno očistite tepihe i itisone, a ako ste alergični na grinje i prašinu, možete to raditi i dva puta u toku godine. Dok manje podne prostirke možete oprati i u mašini, veće tepihe potrebno je oribati ručno, a možete ih i prepustiti stručnjacima. Ukoliko imate problem sa resama na tepihu, često se mrse ili deluju neuredno, problem ćete rešiti ako ih protrljate krpom umočenom u laki rastvor štirka. Pre nego što počnete, pod rese stavite novine.