Broj 47
Početna > Lepi i zdravi > ŠTA KADA SE BEBA PREHLADI

Zdravlje najmlađih

ŠTA KADA SE BEBA PREHLADI

Uprkos roditeljskoj strepnji, bebe veoma lako mogu da se prehlade. Začepljen i slinav nosić će usporiti dečje disanje zbog čega će dete postati razdražljivo i plačljivo

Veoma je važno da beba bude prikladno obučena. Njena normalna temperatura je oko 37 stepeni Celzijusa, ali ne bi trebalo da preterujete tako što ćete detetu stalno meriti temperaturu. Toplota vašeg tela je idealna za vaše dete zbog čega bi bilo savršeno da novorođenče što češće držite u zagrljaju, posebno dok dojite. Na ovaj način sa njim ostvarujete bliskost, vaše dete će se osećati potpuno zaštićeno i sigurno dok ga vaše telo bude grejalo bolje od bilo koje benkice.
Ako se beba ipak prehladi, evo nekoliko saveta:

Pravilan položaj
Najbolje je da bebu stavite u takozvani drenažni položaj, potrbuške tako da joj glava lagano visi. U tom položaju detetu će sekret iz nosa izlaziti napolje umesto da se sliva niz grlo ka plućima.
Savet: Bebu nikada ne ostavljajte da u tom položaju spava tokom noći. Podmetnite par knjiga pod dečji dušek tamo gde su joj noge ili je stavite da spava na jastuku, ali tako da joj glava lagano visi. Takođe, novorođenče možete da uzmete u naručje, ali tako da mu se glavica nalazi na vašem ramenu. Nekoliko minuta dete lupkajte od guze prema ramenima sve dok sekret ne počne da izlazi napolje. Važno je da za vreme bebine prehlade vazduh u sobi ne bude suv. Da biste to izbegli, najbolje bi bilo da mokar čaršav prebacite preko krevetića čime ćete navlažiti vazduh koji beba udiše. Takođe, na mokar čaršav možete staviti samo par kapi eteričnog ulja (eukaliptusa) koje će omogućiti lakše izbacivanje sekreta, a da se pri tom ne nadraži bebina sluzokoža.

Kako bebi čistiti nosić
Važno je da vašem prehlađenom novorođenčetu redovno čistite nosić. Ako beba ima manje od tri meseca, bilo bi bolje da ne koristite pumpicu. Isperite detetu nos čajem od sleza - prstohvat slezovog korena ostavite da odleži u decilitru mlake vode dok ne otpusti sluz. Isto možete da uradite i sa fiziološkim rastvorom koji možete sami da napravite.

Fiziološki rastvor: jednu punu čajnu kašičicu soli rastopiti u pola litra prokuvane vode. Napuniti bočicu kapaljkom. Ovaj rastvor može da se koristiti neograničeno, čak i kod dojenčadi. Ukoliko ste i vi prehlađeni, trebalo bi da nastavite da dojite dete jer ono tokom nazeba gubi više tečnosti. Dojenjem ćete mu dati potrebna antitela koje ono samo ne može da stvori. Potrebno je samo da na lice stavite medicinsku masku ili jednostavno zamotate gazu kako ne biste detetu duvali u lice.