Broj 47
Početna > Zanimljivosti > SMANJITE RAČUNE

Kultura stanovanja

SMANJITE RAČUNE

Navika ostavljanja slavina otvorenih dok peremo voće ili se javljamo na telefon, kao i sijalice koje gore iako nismo u sobi, direktno utiče na povećanje računa. Ako bolje razmislite, to je čisto rasipanje novca.

Evo deset predloga kako da umanjite račune za struju.

1. Najdelotvornije izmene na kući, koje štede energiju, jesu promena prozora i vrata, krova i fasade, ispod koje se stavljaju kvalitetni izolacioni materijali. Ova investicija traži znatna ulaganja.

2. Potrudite se da svi ukućani steknu naviku da spuštaju roletne i da navlače zavese u večernjim satima, da bi se sprečilo preterano „curenje" toplote.

3. Mnogo je zdravije u prostoriji držati temperaturu između 19 i 21 stepen Celzijusa, nego držati visoku temperaturu i sedeti u majici kratkih rukava. Centralno grejanje isušuje vazduh, a isušivanje je veće što je temperatura u prostoriji viša.

4. Ako imate etažno grejanje ili bilo koju vrstu sopstvenog grejanja, kad odlazite od kuće na nekoliko sati ili dana, namestite termostat na 5-8 stepeni nižu temperaturu od uobičajene. Prostoriju ćete za nekoliko minuta lako zagrejati po povratku.

5. Nek vam električni aparati budu isključeni kad ih ne koristite. Pri tome ne govorimo o tome da televizore, video-uređaje i slično treba isključivati na samim aparatima, dovoljno ih je svakodnevno isključiti na daljinskom upravljaču, a kad više dana odlazite od kuće isključiti iz struje. Nemojte ostavljati računare i televizore uključene kad ih ne koristite. Oni malo troše, ali dnevno su uključeni i po 12 sati!

6. Po pravilu, uređaji koji se nude u velikim tržnim centrima po akcijskim cenama ne pripadaju grupi uređaja koji štede energiju. Uređaji povoljnog energetskog razreda su nešto skuplji, ali ako uzmemo u obzir da svaki uređaj tokom svog životnog veka višestruko platimo kroz potrošnju električne energije, dugoročno gledano, isplati se kupiti štedljive uređaje.

7. Sijalice koje štede struju su nešto skuplje od običnih, ali duže traju i uz manju potrošnju energije daju bolju i kvalitetniju rasvetu. Kod uređaja koji troše vodu, poput mašina za pranje sudova i veša, nije svejedno postoje li tzv. štedljivi programi, koji ne štede samo struju nego i vodu.

8. Isključite svu nepotrebnu rasvetu, a potrebnu rasvetu pravilno usmerite i delotvorno rasporedite po prostorijama u zavisnosti od namene pojedine prostorije. Nabavite prekidače za rasvetu koji istovremeno imaju i mogućnost regulacije jačine svetla i kad god možete koristite prigušeno svetlo.

9. Barem jednom godišnje proveravajte bojler i čistite ga od kamenca. Nabavite štedljive armature i izolujte cevi kako bi se što manje energije gubilo, proverite slavine i ventile kako biste sanirali mesta eventualnih curenja. Iako neki misle suprotno, merenja pokazuju da se tuširanjem troši dva puta manje vode od kupanja u kadi.

10. WC školjka nije mesto gde se bacaju otpaci hrane. U šolju bacajte samo onaj otpad koji ne možete zbrinuti na drugi način (npr. ostatke supe bez krutih materijala).