Broj 47
Početna > Lepi i zdravi > PAPRIČICA KOJA LEČI

Feferoni kao analgetik

PAPRIČICA KOJA LEČI

Najnovija istraživanja pokazuju da jedan hemijski sastojak u ljutim paprikama, posebno u feferonima, može da se koristi za smanjivanje bolova posle komplikovanih hirurških zahvata

Stručnjaci koji se bave istraživanjem bola u Danskoj tvrde da su koristili prečišćenu formu tog sastojka, kapsaicina, i ustanovili da su rezultati obećavajući. Naučnici su otkrili da će postoperativni bol jednog dana možda moći da se kontroliše hemikalijama koje sadrže feferoni i druge vrste „žestokih" papričica. Danski istraživač Eske Asvang ukazuje da bi osećaj utrnulosti koji izaziva kapsaicin iz ljutih papričica mogao da bude veoma koristan. „Utrnulost, u stvari, izaziva nervno vlakno koga kapsaicin aktivira tako da ovo nervno vlakno ne može da 'sagori' ili sprovede bol koji se normalno oseća" - tvrdi Asvang.
 
  Smanjuje bol
  Oboleli od artritisa ili nekog kožnog zapaljenja već koriste protiv bola kreme sa kapsaicinom. Doktor Asvang je hteo da ustanovi da li prečišćeni kapsaicin može da umanji bol posle hirurške operacije: „Jednostavno smo ga ubrizgali kao tečnost, zatvorili ranu i zatim posmatrali pacijente naredne četiri nedelje." Doktor Asvang kaže da su pacijenti koji su operisali slepo crevo, a koji su primili kapsaicin, osećali znatno manji bol posle operacije nego pacijenti koji nisu primili taj sastojak.
 
  Ne pokušavajte sami
  Asvang ocenjuje da sada treba istražiti da li kapsaicin pomaže pacijentima koji su podvrgnuti mnogo ozbiljnijim operacijama, sa dužim periodom oporavka. On, ipak, upozorava da to ne treba isprobavati kod kuće. „Možete da se inficirate stavljajući obične ljute papričice i masti koje normalno koristite. Ako nešto od toga stavite na ranu, možete da je inficirate što, naravno, nije poželjno" - naglašava Asvang. Međutim, prečišćeni kapsaicin koji se koristi u operacionim salama mogao bi da dovede do upotrebe slabijih lekova za umanjenje bola posle hirurške operacije.