Broj 47
Početna > Lepi i zdravi > OSTAVITE PUŠENJE

Nikotin uništava vašu bebu

OSTAVITE PUŠENJE

Bebe roditelja koji intenzivno puše su pasivni pušači, što znači da im je zdravlje ugroženo

Pušenje utiče na bebu još pre rođenja. Nikotin i ugljen-monoksid u duvanskom dimu prenose se na bebu kroz posteljicu. Ne samo pre rođenja već i kada dete dođe na svet ono je konstantno ugroženo kao pasivni pušač.
  Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da bebe čiji su roditelji strastveni pušači imaju u urinu pet puta viši nivo nikotinskog nusproizvoda kotinina od beba čiji su roditelji nepušači. Između više od 2500 različitih hemikalija u duvanskom dimu nijedna nije nimalo korisna ni za vas ni za vaše dete. Kotinin može oštetiti srce i krvne sudove time što povećava krvni pritisak i puls, ukazao je doktor M. P. Vejlu s britanskog Univerziteta Lester. Kotinin je samo jedan od niza potencijalno štetnih sastojaka otkrivenih u duvanskom dimu.
 
  Pušenje majke opasnije
  Pasivno pušenje je, međutim, naročito opasno u ranom periodu bebinog života, kada ona još nije potpuno osposobljena za izlučivanje te toksične hemikalije.
  Vejlu i njegove kolege su merile količinu kotinina u urinu 71 bebe čiji su roditelji pušači i 33 bebe čiji su roditelji nepušači u vreme kada su te bebe bile stare samo 10 do 12 nedelja. Nivo kotinina je bio prosečno 5,58 puta viši kod beba čiji je bar jedan roditelj pušio, navedeno je u izveštaju, objavljenom u američkom časopisu „Arhiv dečjih bolesti". Pokazalo se da je glavni faktor povećanja nivoa kotinina pušenje majke, koje ima dva puta veći uticaj od pušenja oca.
  Istraživači su takođe otkrili da bebe koje spavaju u istom krevetu s roditeljem pušačem imaju veći nivo kotinina u urinu. Uz to je nivo te toksične hemikalije obično viši tokom hladnijih dana, kada roditelji češće puše u zatvorenom prostoru.
 
  Rizik od bolesti
  Deca u čijoj se blizini puši veoma često pate od bronhitisa, upale pluća, hronične upale srednjeg uha i bronhijalne astme. Mala deca dva-tri puta češće udahnu od odraslih osoba, što znači da će u svoj organizam uneti mnogo više štetnih sastojaka duvanskog dima. Bebe aktivnih i pasivnih majki pušača često su sitnije od beba majki koje nisu dolazile u dodir sa duvanskim dimom i rađaju se sa slabije razvijenim plućima. Rizik od iznenadne smrti bebe trudnice pušača je osam do 16 puta veći nego ako trudnica nije ni aktivni ni pasivni pušač.