Broj 47
Početna > Lepi i zdravi > NEŽNOSTI SA ZAŠTITOM

Najčešće polne bolesti i kako ih prepoznati

NEŽNOSTI SA ZAŠTITOM

Nežnosti da, ali uz oprez i obavezno korišćenje kondoma kao zaštite. Ovu rečenicu smo čuli toliko puta, ali kad se strasti uskomešaju i emocije ponesu razum, mnogi zaborave ovo upozorenje. Polno prenosive bolesti se tako lako prenose, a neke od njih mogu da ostave i ozbiljne posledice po plodnost

Većina polno prenosivih bolesti uspešno se leči, a ako se ne leče, mogu da izazovu ozbiljne komplikacije. Ukoliko osetite bol ili peckanje dok mokrite, ako vas boli tokom polnog odnosa, imate neobičan sekret, krvarenja između menstruacija, svrab ili nadraženost u području polnog organa ili čmara, osip, ranice, kvržice ili bradavice na organu ili oko njega obavezno se obratite lekaru.

Hlamidija - tihi neprijatelj plodnosti. Bakterija Chlamydia trachomatis prenosi se vaginalnim, oralnim ili analnim seksualnim kontaktom i najčešći je uzročnik bakterijskih polno prenosivih bolesti. Simptomi većinom nisu vidljivi, zbog čega je nazivaju „tihim neprijateljem", a bolest se retko rano dijagnostikuje i leči. U ređim slučajevima, u uznapredovaloj fazi, hlamidijska infekcija može izazvati nenormalan sekret, blago peckanje prilikom mokrenja. Kod muškaraca može uzrokovati upalu mokraćnog kanala i infekciju testisa. Ako se ne dijagnostikuje na vreme, kod trećine zaraženih dolazi do neplodnosti. Hlamidija može da izazove upalu rektuma, konjunktivitis, a može se nastaniti i u grlu kao posledica oralnog seksa. Dijagnostikuje se laboratorijskim testom, a leči antibioticima.

Gonoreju (kapavac, triper) uzrokuje bakterija Neisseria gonorrhoeae, koja se prenosi seksualnim kontaktom i prvenstveno zahvata urogenitalnu sluzokožu. Može biti asimptomatska, pa zaraženi ne primećuju nikakve probleme. Muškarci mogu dva-tri dana posle infekcije da osete pečenje u mokraćnom kanalu, bol, krv u urinu i gusti, sluzavi iscedak iz penisa koji ubrzo postaje obilan, gnojav i žut. Ako se ne leči, može da izazove neplodnost. Kod žena simptomi su manje izraženi ili ih nema. Ako postoje, najčešće se dva do četiri dana posle infekcije pojavljuje gnojni iscedak, bol i pečenje pri mokrenju. Ako se započne na vreme, lečenje antibioticima je uspešno.

Sifilis
Ovo je česta bolest koja nastaje zbog razmnožavanja bakterija (bacila) u vagini. Pošto nije reč samo o jednoj vrsti bakterija, lečenje je teže i dugotrajnije. Bakterija Treponema pallidium prenosi se ejakulatom, vaginalnim izlučevinama i krvlju. Kod zaražene trudnice, bakterija će kroz posteljicu prodreti do ploda. Posle deset dana do tri meseca, na mestu zaraze pojaviće se bezbolan čir, ali bakterija će već biti u telu i vremenom napadati sve više organa. Prve dve faze traju dve godine i za to vreme zaražena osoba je prenosilac. U kasnijim fazama sifilis nije zarazan, ali može izazvati bolesti srca, mentalne poremećaje, slepilo, neurološke probleme pa i smrt. U lečenju se primenjuje penicilin, a u slučaju alergije i drugi antibiotici. Potrebno je obaviti nekoliko kontrola da bi se proverilo da li je bolest potpuno uklonjena.

Polne vaške
Mali paraziti koji sišu krv prenose se intimnim kontaktom, ali i preko peškira ili spavanjem u istom krevetu. Izazivaju svrab, a gnjide (njihova jajašca) postaju vidljive golim okom. Lečenje je relativno jednostavno jer se samo uklone dlake koje su zahvaćene, a zatim se to područje tretira posebnim sredstvima.

Humani papiloma virus - HPV
Uzročnik je virus. Porodica humanog papiloma virusa (HPV) ima više od 150 tipova, od kojih se 40 prenosi uglavnom polnim putem. HPV se prenosi direktnim kontaktom s osobama koje imaju klinički izražene promene ili asimptomatsku infekciju. HPV 6 i 11 mogu da se prenesu sa zaražene žene na dete tokom porođaja, odnosno prolaskom deteta kroz porođajni kanal. Simptomi su benigne izrasline, bradavice, kondilomi (genitalne bradavice), supkliničke lezije (ranice), a visokorizični tipovi HPV odgovorni su za nastanak raka grlića materice i drugih područja. Genitalne bradavice pojavljuju se u unutrašnjosti ili na spoljašnjem delu vagine, glaviću penisa i oko čmara. Ređe, zbog oralnog seksa, mogu nastati i u ustima ili grlu. U slučaju da je infekcija savladana imunološkom odbranom, virus u telu može da ostane i kasnije se ponovo aktivira. Kod muškaraca su HPV infekcije često asimptomatične i nema vidljivih promena, zbog čega se ne postavi dijagnoza na vreme. Pojedini stručnjaci HPV infekciju kod muškaraca povezuju sa karcinomom prostate. Ne postoji specifična HPV terapija. Promene na koži i sluzokoži uklanjaju se primenom lokalnih citotoksičnih sredstava i hirurških metoda. U lečenju je važno da se ojača imunitet pa se za zaustavljanje virusa koristi interferon, koji ne leči infekciju, već podstiče telo da se bori protiv nje. Promene na grliću materice mogu biti otkrivene ginekološkim pregledom i Papa testom i uspešno se izlečiti.

Vaginalna kandidijaza
Gljivične infekcije polnih organa najčešće su prouzrokovane gljivicom Candidom albicans. Vrlo su česte kod žena. Candida albicans nalazi se u crevima svakog čoveka, a nalazi se i na koži. Do infekcije dolazi kada je zbog određenih uzroka poremećena imunološka ravnoteža, pa dođe do bujanja gljivica. U lečenju se ne primenjuju antibiotici. Antibiotici podstiču rast gljivica u crevu, koje onda postaje izvor infekcije polnih organa. Kod žena se primenjuju vaginalete i krema. Kod muškaraca, krema se maže po glansu i prepucijumu. Terapija može biti i tabletama po preporuci lekara. Obično, simptomi nakon primene lekova vrlo brzo nestaju.

Sida - AIDS
AIDS uzrokuje virus koji narušava imunitet. Najčešće se prenosi polnim odnosom i deljenjem igala među narkomanima. Bolest se može razvijati godinama tako da oboleli dospeva u smrtnu opasnost zbog, inače izlečivih bolesti, ali koje oslabe organizam.