Broj 47
Početna > Lepi i zdravi > LOŠA NAVIKA ILI PROBLEM

{ta se krije iya grickanja noktiju

LOŠA NAVIKA ILI PROBLEM

Neki ljudi na problem reaguju nervoznim grickanjem noktiju. To može biti loša navika, ali i ozbiljniji problem, zaključili su nemački psiholozi

Kod dece i odraslih koji grizu nokte može se raditi samo o lošoj navici, ali i pokazatelju unutrašnje napetosti, zaključio je nemački psiholog Markus Bibl. Napetost najčešće nastaje usled nekog sukoba ili stresa na radnom mestu ili u privatnom životu. Neka deca grizu nokte, jer su takvo ponašanje videla kod drugih, objašnjavaju psiholozi. Ova navika pomaže pri ublažavanju stresa osobama u emotivno teškim situacijama.
  Neke osobe često po automatizmu grizu nokte, pa loša navika često s vremenom nestane sama od sebe. Deca uglavnom nakon završenog stresa i problema prestaju da grizu nokte, ali stariji i kada stres prestane nesvesno nastavljaju sa lošom navikom. Naučnici smatraju, ako je u pitanju loša navika, da se može zaustaviti mazanjem gorke tečnosti na nokte. Ako je navika sporadična, nema razloga za zabrinutost, ali ako se nastavi i pored preduzetih mera, onda je problem malo veći.
 
  POTISNUTI PROBLEMI
  Tu mogu pomoći za početak joga, autogeni trening ili neki sport koji će ublažiti napetost. Ako se radi o ozbiljnom, duboko potisnutom psihološkom problemu, onda treba tražiti stručnu pomoć. Ova navika može biti pokazatelj neprepoznatog opsesivno-kompulsivnog poremećaja kod pojedinca ili još opasnije sklonosti samopovređivanju.
 
  NEGA NOKTIJU
  Grickanjem noktiju dolazi do njihovog oštećenja i imaju nepravilan oblik. Evo malih saveta za pravilnu negu noktiju
  - Izaberite turpiju koja ima tri do četiri različite teksture: grubu, finu i teksturu za poliranje noktiju.
  - Kada oblikujete nokte, nemojte prelaziti turpijom napred-nazad preko nokta, jer to može da ošteti ploču nokta i prouzrokuje lomljenje. Nežno prelazite preko nokta samo u jednom pravcu.
  - Sa strane treba da turpijate samo ako vam je nokat slomljen.
  -Ako imate neravne nokte, pređite turpijom za poliranje preko njih u jednom pravcu da biste odstranili neravnine, ojačali ih i stvorili savršeno glatku površinu koja je idealna podloga za lak za nokte.
  - Najbolje vreme za sređivanje zanoktica je kada su mekane, dakle posle kupanja ili pranja sudova. Koristite drveni štapić da biste nežno gurali kožu unazad, podižući je sa nokta.
  -Važno je da svake večeri namažete ruke dobrom kremom kako bi one ostale mekane i nežne.