Broj 47
Početna > Zanimljivosti > KAKO DA DOBIJETE SINA ILI ĆERKU?

Verovanja ili nauka

KAKO DA DOBIJETE SINA ILI ĆERKU?

Osim što žele dete, mnogi parovi potajno ili glasno kažu da bi voleli da dobiju dečaka ili devojčicu. Nauka još nije dala zvaničan odgovor da li budući roditelji unapred mogu da odrede pol deteta

Stari Grci su pokušavali da dobiju sina tako što su muškarci tokom polnog odnosa ležali na levom boku. Francuzi su u 18. veku podvezivali levi testis kako bi osigurali naslednika, a Danci su ispod kreveta stavljali makaze u želji da dobiju devojčicu.
   Po verovanjima, konzumiranje „kole" tokom trudnoće može da „proizvede" muško dete, a čokolada je „garant" ženskog deteta!
   
   Vaše dete je ono što vi jedete
   Ako želite dečaka
   Jedite što više mesa (što je meso crvenije to je dečak verovatniji), jedite čips i grisine. Očevi treba da piju pića koja su bazirana na sodi („koka-kola”).
   Ako želite devojčicu
   Oba roditelja treba da jedu ribu i povrće. Jedite što više slatkiša.
   
   Poze u kojima se volite
   Ako želite dečaka
   Posle seksa ostanite duže vreme u ležećem položaju. Tako ćete dati mogućnost muškim spermatozoidima da pobede ženske. Vodite ljubav u stojećem položaju. Neka vaša omiljena poza bude „otpozadi". Ukoliko muški partner prvi doživi orgazam, rodiće se muško. Ako inicijativa za fizičkim kontaktom potekne od muškarca, biće dečak. Spavajte na levoj strani od svog partnera.
   Ako želite devojčicu
   Ne preporučuje se misonarski položaj. Vodite ljubav u položaju u kojem je žena iznad muškarca. Ukoliko žena doživi orgazam pre muškarca, biće devojčica.
   
   Odabrati pravi trenutak
   Ako želite dečaka
   Vodite ljubav kada je četvrtina meseca, nežne trenutke ostavite isključivo za noć. Dečaci se „prave" neparnim danima u mesecu. Ukoliko je ženina glava okrenuta ka severu, dobićete dečaka.
   Ako želite devojčicu
   Vodite ljubav dok je pun mesec. Vodite ljubav samo u popodnevnim časovima. Devojčice se „prave" parnim danima u mesecu.
   
   Raspoloženje
   Dobro raspoloženje i opuštenost doneće ćerku, a zabrinutost sina. Pol deteta određuje dominacija partnera u vreme začeća, ukoliko je žena „glavna", rodiće se ćerka i obrnuto.
   
   Proricanje iglom i prstenom
   Potrebno je da okačite iglu na konac i da je date nekome da je drži oko dva centimetra iznad vaše ruke. Ukoliko se igla pomera napred i nazad, dobićete ćerku, a ukoliko su njeni pokreti kružni biće sin.
   Sličan je i trik sa bračnim ili vereničkim prstenom. Na dlaku svoje kose okačite burmu. Protrljajte prsten nekoliko puta i potom ga „okačite" iznad opružene desne ruke. Broj puta koliko se prsten bude kružno okretao pokazaće vam koliko ćete dece u budućnosti imati.
   
   Šta nauka kaže?
   Sve češće se čuju prigovori o moralnosti i etičkoj ispravnosti roditelja da biraju pol deteta.
   Vodeće teorije o polnoj selekciji zasnivaju se na činjenici da spermatozoidi nose pol ( X hromozomi koje sperma nosi određuju devojčicu dok su Y hromozomi odgovorni za muški pol) i u zavisnosti od prisutnog hromozoma, spermatozoidi imaju različite osobine: Y hromozomi su brži i lakši ali manje otporni tako da kraće opstaju od sperme koja nosi ženski pol.
   
   Ostale metode
   Bazalna temperatura.
Većina žena svoju ovulaciju zasniva na crtanju karte bazalne temperature tela i praćenju sekreta grlića materice. Stručnjaci za reprodukciju veruju da se dan pred ovulaciju bazalna temperatura žene menja, tj. da raste. Takođe, tokom ovulacije vaginalni sekret postaje sluzav, bistar i rastegljiv. Kada upoznate vaše telo, kada sa sigurnošću možete da odredite period ovulacije, onda tek možete da počnete da primenjujete sledeće teorije za izbor željenog pola deteta.
   Šetles metoda. Zasniva se na činjenici da se Y hromozomi kreću brže ali da su manje otporni od X hromozoma. Y hromozomi su lakši i pokretljiviji, ali zato i mnogo nežniji. Autori metode tvrde da će polni odnos koji je što je moguće bliži periodu ovulacije doneti dečaka. Ukoliko želite devojčicu, vodite ljubav dva ili tri dana pre ovulacije. Uspeh ove metode procenjen je na 75 odsto slučajeva.
   Erikson metoda. To je takozvana metoda centrifuge, koja se primenjuje u mnogim klinikama. Sperma se, uz pomoć u vodi rastvorljivog rastvora, filtrira i potom centrifugom razdvaja na X i Y hromozome. S obzirom na to da su Y hromozomi lakši, oni isplivaju na vrh, a teži, X hromozomi, padaju na dno. Ovako razdvojenu spermu, u zavisnosti od pola koji se želi, lekari veštačkom oplodnjom ubacuju u matericu.