Broj 47
Početna > Lepi i zdravi > HRANOM DO LEPOTE

Nega lica i tela

HRANOM DO LEPOTE

Osim kozmetičkih preparata, saveznik lepe kože je i hrana koju unosimo u organizam

Iako je kozmetička industrija uznapredovala, kožu nije dovoljno hraniti samo spolja. Treba paziti na ishranu i na način života uopšte. Stres, zagađenja, nesanica, hormonske promene samo su neki od faktora koji utiču na izgled kože. Naš organizam i koža imaju potrebu za namirnicama bogatim vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Belančevine (proteini)
One su neophodne gradivne materije i materije za oporavak ljudskih ćelija. Izvori proteina su mleko, mlečni proizvodi, jaja, riba, meso, koštunjavo voće, žitarice i soja.

Masti (lipidi)
Lipidi su značajni za prihvatanje vitamina (A, D, K) koji rastvaraju masti i za izgradnju ćelija. Odrastao čovek bi trebalo dnevno da uzima maksimalno 30 odsto ukupne energije u obliku masti. Dobri izvori masti su ulje od repe, maslinovo ulje i sveža riba (losos, skuša, haringa, tunjevina).

Minerali
Mineralne materije učestvuju u stvaranju enzima i transportu materija kroz zidove ćelija. Kod nedostatka cinka dolazi do perutanja kože. Nedostatak gvožđa izaziva sušenje kože, a sem toga može da prouzrokuje i opadanje kose i svrab. Magnezijum održava stabilnim zidove ćelija. Kalijum i natrijum regulišu pritisak tečnosti u tkivu i tako utiču na elastičnost kože. Cink se, pre svega, nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Izvori gvožđa su meso i povrće. Magnezijum se, na primer, nalazi u mleku i mlečnim proizvodima, ribi, krompiru ili bananama. Kalijum se prvenstveno nalazi u namirnicama biljnog porekla kao što su banane, krompir ili spanać. Glavni unos natrijuma se obavlja preko kuhinjske soli (NaCl).

Vitamini
Vitamin B važi za klasičan vitamin kože. Biotin pokreće razmenu materija i snabdeva kožu gradivnim materijama. Pantotenska kiselina pomaže kod zarastanja manjih rana i održava vlažnost kože. Nijacin daje energiju za stvaranje novih ćelija. Vitamin E i vitamin C hvataju slobodne radikale koji oštećuju ćelije i na taj način sprečavaju starenje kože. Vitamin C, sem toga, učestvuje u stvaranju vlakana kolagena i zajedno sa vitaminom A je važan za stvaranje novih ćelija. Dobri snabdevači vitaminom B su zeleno povrće, orasi, žitarice sa punim zrnom, riba i meso.