Broj 47
Početna > Putovanja > GRAD ZA KORAK ISPRED SVIH

Njujork

GRAD ZA KORAK ISPRED SVIH

Njujork, jedan od najvećih gradova na svetu, centar je zabave i šopinga. Poznat je po Kipu slobode, oblakoderima, muzejima, ali i energiji kojom zrači ovaj osmomilionski grad

Njujork se sastoji od pet opština: Menhetna, Bronksa, Bruklina, Kvinsa i Stejten Ajlenda. Smešten na mestu na kome se sreću ušće reke Hadson, tesnac Long Ajlend i Atlantik, Njujork je važan kao luka i mesto na kome se iskrcavaju milioni imigranata u Sjedinjene Države. Menhetn, večna inspiracija za mnoge filmove i knjige, obuhvata prostor od 22,7 kvadratnih milja, naseljava ga 1,5 milion stanovnika koji čine jedan jedinstveni svet - Njujork Siti. Na prvi pogled deluje kao da je nemoguće snaći se u njemu, ali vrlo brzo ćete uvideti da je sortiranje ulica po brojevima prava stvar koja umnogome olakšava snalaženje. Grad se prvobitno zvao Novi Amsterdam, a 1664. godine Britanci su mu dali ime Njujork u čast vojvode od Jorka. Danas je ovaj grad poznat i čuven po oblakoderima, muzejima, pozorištima, galerijama, međunarodnim korporacijama i berzi. Današnji simboli Njujorka su: Volstrit, Kip slobode i Bruklinski most, koji spada u najveće i najduže mostove, a spaja Menhetn i Bruklin. Donedavno, jedan od važnijih obeležja grada bili su oblakoderi Svetskog trgovačkog centra, popularno nazvane Kule bliznakinje, koje su srušene 11. septembra 2001. godine u terorističkom napadu.

Obilasci uz šetnju i kafu
Njujork je jedno od najneobičnijih i najzanimljivijih mesta u Americi. Ovaj grad nudi za svakoga ponešto, bilo da volite modernu ili staru arhitekturu, provod do ranih jutarnjih sati, vožnju trajektom rano u zoru ili jednostavno volite da šetate. Ukoliko imate dosta vremena, najbolji način da obiđete Njujork je svakako šetnja. Ipak, postoje neka mesta koja morate da posetite kako biste mogli da kažete da ste videli Njujork. To su, pre svega, kineski i jevrejski deo grada, arhitektura Menhetna i muzeji od kojih su najpoznatiji Metropoliten i Moma muzej. Naravno, ima dosta manjih muzeja koje vredi videti, ali sve zavisi od toga koliko vremena imate.

Kip slobode
Kip slobode možete obići svakog dana od 9.30 do 17 časova. Nekada se moglo ući u njega, ali nakon terorističkog napada pooštrene su mere bezbednosti. Statua je poklon prijateljstva Francuske građanima SAD i najpoznatiji simbol slobode i demokratije na svetu. Postavljen je 1886. godine, a kompletno restauriran 1986. godine povodom stogodišnjice od postavljanja.

Central park
Zelena oaza u centru grada zauzima 6 odsto površine Menhetna. U njemu ima više od 26.000 stabala, 58 milja staza i oko 9.000 klupa. U sklopu parka su i zoološki vrt, jezera, sportski i zabavni centri. U kamenom zamku Belvedere danas se nalazi opservatorija i prodavnica suvenira. U obilazak parka možete ići i organizovanim turama koje vode volonteri.

Kineska četvrt
Sa više od 200.000 stanovnika, sedam novina na kineskom jeziku i oko 150 restorana, Kineska četvrt je najpoznatija etnička četvrt Menhetna. Kineska hrana i Ulica kanal su najčešći uzrok dolaska turista u ovaj deo grada. Kinezi su u ovom delu grada sačuvali zaista puno od svoje tradicije pa možete jednom posetom Njujorku upoznati američku, ali i saznati ponešto o kineskoj kulturi i Kinezima.

Peta avenija
U poslednjih dvesta godina Peta avenija je simbol prestiža. U njoj se nalaze najluksuznije vile, hoteli, crkve i prodavnice. Nalazi se između 42. i 59. ulice. U ovoj ulici uvek vlada gužva, naročito tokom božićnih praznika. Ovde možete videti šta će u skorije vreme biti najnoviji trend, imate priliku da posetite centar „Rokfeler" ili Muzej moderne umetnosti.

Prevoz
Gradski prevoz je dobar i pokriva gotovo sve delove grada. Podzemna železnica je u današnje vreme mnogo sigurnija i brža nego što je to nekada bila. Ona je i najbrži način da se prevezete. Autobusi su zgodniji za prevoz od podzemne železnice jer lako možete izaći ukoliko usput vidite neko mesto koje želite da obiđete. Taksi je najbolji izbor ukoliko žurite, ako ste u grupi ili ako je noć. Žuti taksiji sa tablom na krovu su najpreporučljiviji.

Kuhinja
Jedno od obeležja Njujorka su njegovi restorani i više nego fantastična gastronomska ponuda. Možete birati između jevrejske, kineske, japanske, indijanske, tajlandske, korejske, vijetnamske, indonežanske, italijanske, francuske, belgijske kuhinje... Podrazumeva se da je veliki i izbor restorana za sve one koji su vegetarijanci.